De Wanda Diamond League in Monaco stond zoals gewoonlijk garant voor topprestaties. Zelfs zonder wereldrecords werd het een geweldige atletiekavond met maar liefst vier beste wereldjaarprestaties. Karston Warholm was opnieuw één van de smaakmakers. De kersverse wereldrecordhouder knalde in het Stade Louis II naar een toptijd op de 400m horden, al bleef hij wel 38 honderdsten boven zijn recordtijd. Timothy Cheruiyot veegde alle twijfels over zijn vormpeil weg door naar een beste wereldjaarprestatie op de 1500m te snellen. Faith Kipyegon zette eveneens de snelste tijd van het jaar neer bij de vrouwen. Op de 800m knokte Laura Muir zich naar de snelste Europese tijd sinds 2008. Nijel Amos bewees dat hij helemaal terug is door 1’42”91 neer te zetten op die afstand. 

Vorig jaar zorgde de Wanda Diamond League in Monaco voor een memorabele atletiekavond. Joshua Cheptegei wervelde er namelijk naar het ‘onbreekbaar’ wereldrecord op de 5.000m. Of er opnieuw een WR zou sneuvelen in Monaco hing vooral af van de prestatie van Karsten Warholm, de kersverse wereldrecordhouder op de 400m horden. Het Noors supertalent kende opnieuw geen genade met zijn tegenstanders. Hij liep ze allemaal op een hoopje, op één uitzondering na dan met de Braziliaan Alison dos Santos. Al kwam die laatste nooit in aanmerking voor de bloemen. Warholm knalde in zijn tweede 400m horden van het seizoen naar een meetingrecord van 47”08, 38 honderdsten boven zijn één week oude WR. Hij boekte daarmee zijn 15de overwinning op rij. Dos Santos werd eenvoudig tweede in 47”51.

Karsten Warholm – Foto: Chris Cooper/Bauhaus Galan

Nijel Amos maakte op de 800m duidelijk dat hij helemaal back in business is. De atleet uit Botswana hield zich 700m lang in het pak verscholen, maar schoot bij het uitgaan van de laatste bocht naar voren. Amos kreeg de overwinning echter niet cadeau. Hij moest buitenom gaan, maar slaagde er toch in om Emmanuel Korir en Marco Arop te passeren. Amos zette een sterke 1’42”91 neer waarmee hij de beste wereldjaarprestatie afsnoept van Clayton Murphy en dat in zijn tweede 800m van het seizoen. Murphy finishte in deze wedstrijd als zevende in 1’44”41.

Bij de vrouwen maakte Laura Muir indruk door de snelste Europese chrono neer te zetten sinds 2008. De Britse ging nochtans pas in vierde stelling de rechte lijn in en had behoorlijk wat werk om het voorliggende trio te passeren. Ze week uit naar baan drie en zette alles op alles om hen voorbij te snellen. Muir slaagde in haar opzet en zette een razendsnelle 1’56”73 neer. Ook haar trainingsmaatje Jemma Reekie ging sneller dan ooit met 1’56”96. Ondanks die sterke tijd zullen we Muir in Tokio niet aan het werk zien op de dubbele baanronde. Ze focust er namelijk volledig op de 1500m.

Of we Timothy Cheruiyot in Tokio op de 1500m zullen terugzien is maar de vraag na zijn vierde plaats op de Keniaanse trials. Vandaag gaf hij de selectiecommissie alleszins een extra reden om de regerende wereldkampioen toch mee te nemen. Cheruiyot was niet vies van wat kopwerk en bepaalde mee het tempo tijdens de race. Op het einde kwam Mohamed Katir echter nog sterk opzetten, maar Cheruiyot leek niet onder de indruk. Hij snelde weg van de Spanjaard en zette een beste wereldjaarprestatie neer van 3’28”08, eveneens een persoonlijk record. Maar liefst tien heren waren goed voor een PR tijdens de hoogstaande 1500m. Katir bleef met 3’28”76 voor het eerst onder de 3’30. Hij bleef daarmee Jakob Ingebrigtsen en Stewart McSweyn voor die eveneens onder de magische grens bleven. Het was pas de derde keer ooit dat vier mannen in dezelfde race onder 3’30 doken.

Bij de dames maakten Faith Kipyegon en Sifan Hassan een waar schouwspel van de 1500m. Het was Hassan die tijdens de wedstrijd grotendeels het tempo bepaalde. Kipyegon liet het allemaal gebeuren en wachtte de laatste 200m af om haar slag te slaan. Ze perste er een lange sprint uit waar de Nederlandse geen antwoord op had. Kipyegon haalde het zo in een beste wereldjaarprestatie en PR van 3’51”07. Die razendsnelle tijd is bovendien de vierde prestatie ooit, amper één seconde boven het WR van Genzebe Dibaba. De Keniaanse bombardeert zich zo tot topfavoriete voor de Spelen in Tokio. Misschien zorgt haar overwinning én topchrono er ook voor dat Hassan toch geen drie afstanden voor haar rekening neem in Tokio. Onze Noorderbuur staat namelijk ingeschreven op de 1500m, 5.000m en 10.000m.

Faith Kipyegon – Foto: Golazo

De steeple bij de mannen zorgde nog voor een vierde beste wereldjaarprestatie van de avond en dat ondanks dat de bel een ronde te vroeg rinkelde. De snelste man van het jaar is voorlopig Lemecha Girma, al moest hij er tot op de meet voor knokken. Abraham Kibiwot maakte het hem nog tot in de slotmeters moeilijk, maar uiteindelijk liet Girma toch als winnaar de klok stoppen op 8’07”75. De 3.000m steeple bij de vrouwen viel letterlijk in het water voor Emma Coburn. De Amerikaanse was aan een sterke slotronde bezig en leek mee te dingen naar de overwinning, tot ze val kwam in de laatste waterbak. Daardoor kon Jepkemoi Kiyeng soleren naar de winst in 9’03”82. Wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech werd tweede in 9’04”94. Coburn werd uiteindelijk nog knap vierde in 9’09”02, amper een kleine seconde boven haar seizoensbeste.

Op de 200m kwam Shaunae Miller-Uibo niet goed op gang in de openingsfase. Marie Josée Ta Lou en Shelly-Ann Fraser-Pryce dicteerden er de wet tijdens tot 50 meter voor de streep. De vice-wereldkampioene op de 400m pakte echter uit met een waanzinnig sterk slot. Ze ging op en over haar twee concurrenten en finishte in 22”23. Ronnie Baker haalde het op de 100m bij de mannen. Baker sprintte naar 9”91 en liet zo onder meer zijn landgenoten Trayvon Bromell en Fred Kerley ruim achter zich. Voor Bromell was het zijn eerste nederlaag op de 100m in 2021. Akani Simbine, dinsdag in Hongarije nog goed voor een Afrikaans record van 9”84, moest vandaag genoegen nemen met 9”98.

Fotocopyright: Gladys Chai von der Laage

Yulimar Rojas zag door het ‘Final 3’-format de overwinning in het hinkstapspringen naar Shanieka Ricketts gaan. Ricketss zweefde namelijk in de laatste, allesbepalende poging naar 14m75 terwijl bij Rojas de rode vlag in de lucht ging. Rojas baalde zichtbaar aangezien haar ongeldige sprong een stuk verder ging. Eerder in de competitie kwam ze wel tot een knappe 15m12. In het verspringen haalde Miltiadis Tentoglou het ook dankzij die allesbepalende zesde poging. De Griek landde in zijn laatste poging 8m24 ver in de zandbak, waardoor hij de bloemen in ontvangst mag nemen. Tajay Gayle en Thobias Montler noteerden eerder al respectievelijk 8m29 en 8m27. In het polsstokspringen blijft Katie Nageotte heersen. Nageotte sprong als enige over 4m90 en dat bij haar eerste poging. Nadien liet ze de lat nog op 4m96 leggen, één centimeter boven haar eigen beste wereldjaarprestatie. De lat ging vandaag echter drie keer liggen. Mikhail Akimenko won het hoogspringen dankzij een gelukte poging over 2m32.