De tweede dag op het WK indoor in Belgrado heeft op internationaal gebied niet ontgoocheld. Marcell Lamont Jacobs stormde in de finale van de 60m naar het goud in een Europees record van 6″41. De olympische 100m-kampioen bleef uittredend wereldkampioen én wereldrecordhouder Christian Coleman amper drie duizendsten voor. Shaunae Miller-Uibo was in de finale van de 400m een maatje te groot voor Femke Bol, die wel knap zilver won. Ryan Crouser leed een zeldzame nederlaag in het kogelstoten, aangezien de Braziliaan Darlan Romani met 22m53 de beste was. 

De 60m-finale bij de mannen beloofde vuurwerk met een bijzonder sterk trio aan de start. Christian Coleman, die na een dopingschorsing voor het eerst opnieuw aantrad op een groot kampioenschap, verdedigde zijn wereldtitel. De Amerikaan zou het opnemen tegen zijn Amerikaanse landgenoot Marvin Bracy én vooral olympisch 100m-kampioen Marcell Lamont Jacobs. Jacobs gaf de sterkste indruk in de halve finales door gecontroleerd naar 6″45 te snellen. Het Europees record van Dwain Chambers (6″42) leek daardoor in gevaar. De Amerikanen vlogen allebei als een kogel uit de startblokken, maar he was Jacobs die in zijn gekende stijl naar voren stormde. Coleman en Jacobs vlogen samen over de finish.

Beide heren moesten lang wachten op het verdict, maar het was Italië boven. Jacobs noteerde net zoals Coleman 6″41, maar de duizendsten wezen in het voordeel van de Italiaan. Coleman bleef op zijn honger zitten op amper drie duizendsten van het goud. Bracy vervolledigde het podium met 6″44, goed voor de tiende plaats op de ranking aller tijden. Jacobs mag zich na vandaag zowel de Europese recordhouder op de 60m indoor en 100m outdoor noemen. Op de ranking aller tijden wordt hij gedeeld vierde.

Sandi Morris volgde zichzelf op als wereldkampioene in zaal dankzij een sprong over 4m80. De Amerikaanse hield haar land- en trainingsgenote Katie Nageotte en de Sloveense Tina Sutej achter zich. Dat duo wipte over 4m75. Op de hoge horden knalde Cyréna Samba-Mayela naar het goud in een Frans record van 7″78, voor Devynne Charlton en Gabriele Cunningham. Onze noorderbuur Zoë Sedney legde beslag op de zesde stek in die finale op de hoge horden. Topfavoriete Danielle Williams haalde de halve finales niet nadat ze een horde te hard aantikte.

Darlan Romani zorgde voor opschudding in het kogelstoten. De Braziliaan was in zijn derde poging goed voor 22m53, negen centimeter beter dan wereldrecordhouder Ryan Crouser én goed voor de vierde plaats op de ranking aller tijden. De Amerikaan zou zichzelf niet meer verbeteren én moest voor het eerst in 30 wedstrijden nog eens het hoofd buigen voor een concurrent. De Nieuw-Zeelander Tomas Walsh kon niet ontevreden zijn met een Oceanisch record van 22m31 en het daarbij horende bronzen plak.

Damian Warner trok de afsluitende 1000m van de zevenkamp in op de tweede plaats. Warner had echter het mentale voordeel, aangezien Simon Ehammer maar liefst 14 seconden trager liep op papier. Dat verschil zou ook gerespecteerd worden, aangezien Warner 2’39″56 noteerde, goed voor een totaal van 6.489 punten. Warner sluit op die manier het indoorseizoen af als beste performer van het jaar. Ehammer scherpte met 6.363 zijn eigen Zwitsers record aan. Ashley Moloney volgde op 19 punten van de nummer twee. Moloney kon zicht optrekken aan een Australisch indoorrecord.

De 400m bij de vrouwen leverde het langverwachte duel op tussen Femke Bol en Shaunae Miller-Uibo. Het was de atlete uit de Bahama’s die razendsnel uit de startblokken knalde. Bol deed haar uiterste best om de ontketende tweevoudige olympische kampioene bij te benen, maar Miller-Uibo bleek té sterk. Ze knalde naar het goud in 50″31, voor Bol en Stephenie Ann McPherson, die met 50″79 wél een Jamaicaans record pakte. Jereem Richards greep de macht bij de mannen op de dubbele baanronde. De man van Trinidad en Tobago droeg zijn zege én kampioenschapsrecord van 45″00 op aan Deon Lendore, die recent om het leven kwam tijdens een ongeval. De Amerikaan Trevor Bassit en Zweed Carl Bengrström vervolledigden het podium op respectievelijk 5 en 33 honderdsten van het goud. Gudaf Tsegay liet geen spaander heel van de concurrentie tijdens de 1500m. De Ethiopische wereldrecordhoudster snelde naar de zege in een kampioenschapsrecord van 3’57″19. Haar landgenotes Embaye en Meshesha maakten het feestje compleet met de allereerste clean sweep ooit op een WK in zaal.