Met Nafi Thiam en Thomas Van der Plaetsen komen onze beste meerkampers dit weekend in actie bij de Décastar in Talence. In het gehucht vlakbij Bordeaux wil Thiam haar WK-vorm testen, voor Van der Plaetsen staat er meer op het spel. Hij is namelijk nog niet geplaatst voor het WK in Doha.

Tien en een halve maand. Zo lang is het al geleden dat Nafi Thiam, regerend olympisch, Europees en wereldkampioene, nog eens een meerkamp afwerkte. Niet dat we eraan twijfelen dat ze het nog kan, maar zo’n comeback maken is toch altijd een beetje spannend. De laatste voorbereidingswedstrijden van het uithangbord van de Belgische atletiek waren alvast veelbelovend, en over de WK-limiet moet Thiam zich niet druk maken. Die heeft ze al op zak. Nog meer rust zou het geven als ze zondagavond ook de olympische limiet van 6.420 punten kan afvinken.

Bij haar laatste wedstrijden leek Thiam in PR-vorm, en dat record staat nog altijd op 7.013 punten. Als de Naamse in actie komt is het Europees record, dat 7.032 punten bedraagt, altijd in gevaar. En toch mogen we niet elke keer een 7.000 + score verwachten van Thiam. Ze heeft de lat voor zichzelf de laatste jaren zodanig hoog gelegd, dat een steekje van meer dan 100 punten laten vallen snel gebeurd is. Op een dikke drie maanden van het WK wordt het hoe dan ook interessant om te zien hoever onze landgenote staat in haar parcours naar hopelijk een tweede wereldtitel.

De Britse Johnson-Thompson, de grootste uitdaagster van Thiam straks in Doha, is er niet bij in Talence. En toch is de tegenstand niet van de poes. De Letse Laura Ikaunice kan met een persoonlijk record van 6.815 punten de beste adelbrieven voorleggen, maar ook de Nederlandse Anouk Vetter en de Cubaanse Yorgelis Rodriguez zijn absolute wereldtop.

Van der Plaetsen naar Doha?

Thomas Van der Plaetsen – Foto: Jeroen De Meyer

Thomas Van der Plaetsen doet in Talence een tweede gooi naar de WK-limiet van 8.200 punten. Bij zijn eerste poging tijdens de Zuid-Afrikaanse kampioenschappen viel de stroom uit en moest de wedstrijd gestaakt worden. Zo gek ver onder zijn persoonlijk record van 8.332 punten ligt die WK-limiet niet, dus de Deinzenaar zal in goeden doen moeten zijn. In het meest ideale scenario heeft hij zondagavond ook de olympische limiet op zak, die 8.350 punten bedraagt.

Bij de mannen is er nóg meer dan bij de vrouwen – waar die eer voor Thiam is weggelegd – een torenhoge favoriet. De Fransman Kevin Mayer keert namelijk terug naar de plaats waar hij vorig jaar het wereldrecord op een duizelingwekkende 9.126 punten bracht. Zijn voorbereidende wedstrijden doen vermoeden dat de topvorm bij Mayer nog veraf is, hoogstwaarschijnlijk wil hij pas pieken in oktober. Andere kanjers aan de start zijn de Rus Ilya Shkurenov en de Cubaan Leonel Suarez.

Atletieknieuws is met twee journalisten ter plaatse in Talence. U zal niets van de wedstrijd moeten missen en bent bij ons aan het juiste adres om de Decastar vanop de eerste rij te volgen.