In New York City stond gisterenavond de New Balance Indoor Grand Prix gepland. Met namen zoals Noah Lyles, Shaunae Miller-Uibo, Michael Norman en Donavan Brazier aan de start leek vuurwerk gegarandeerd. Het merendeel van de grote namen stelde niet teleur, maar toch waren er ook verrassingen met nieuwe namen zoals Trey Culver, Oliver Hoare en Elle Purrier.

Het programma van de New Balance Indoor Grand Prix in New York was eerder beknopt, maar kon wel op heel wat ‘star power rekenen’. Dat beest Donavan Brazier in de 800m door zijn eigen Amerikaans record op de 800m met één honderdste aan te scherpen naar 1’44″21, uiteraard goed voor de beste wereldjaarprestatie. In de Verenigde Staten was er toch wat te doen om het feit dat Brazier het niet opname tegen Bryce Hoppel, de zoveelste sterke man op Amerikaanse bodem én de vierde van het WK in Doha op de 800m. Hoppel verscheen aan de start van de 1000m en stelde niet teleur door met 2’16″27 het Amerikaans record met een halve seconde aan te scherpen. De Brit Charlie Grice volgde niet veel later in 2’17″20, eveneens goed voor een nationaal record.

Donavan Brazier – Foto: Chris Cooper – Bauhaus Galan

Shaunae Miller-Uibo was de afgelopen weken al goed voor stevige chrono’s op de korte afstanden. De 26-jarige atlete maakte echter in New York van de gelegenheid gebruik om een 400m voor haar rekening te nemen. Dat deed ze niet zonder succes, aangezien ze met 50″21 de beste wereldjaarprestatie noteerde en nu ook het nationaal record van de Bahama’s in zaal in handen heeft. Noah Lyles maakte een uitstapje naar de indoorpiste met een 60m in 6″76 en een voor hem meer dan ongewone 200m in zaal. De wereldkampioen in openlucht leek echter verre van tevreden met zijn 20″80. De sprintkraker van de avond moest echter het duel tussen trainingsmakkers Michael Norman en Rai Benjamin worden op de 400m. Norman ging zoals gewoonlijk het snelst van start en kon op die manier Benjamin opvangen. Die laatste verzette hemel en aarde om zijn trainingsmakker een eerste keer te verslaan op de 400m, maar Norman haalde het alsnog in 45″34, op vijf honderdsten gevolgd door Benjamin.

Michael Norman – Foto: Golazo

Op de 60m horden snelde wereldrecordhoudster in openlucht Kendra Harrison naar een stevige 7″82. Harrison mag zich daardoor de snelste vrouw van het moment noemen. Op de 60m zonder hindernissen bij de mannen was de Amerikaan Trayvon Bromell oppermachtig met een vlotte zege in 6″50, al leek de sprinter op meer te hopen. Zijn landgenoot Trey Culver haalde uit in het hoogspringen door over 2m33 te zweven, goed voor de beste wereldjaarprestatie. Oliver Hoare was tot gisteren een relatief onbekende naam, maar de Australiër mag zich na gisteren een wereldtopper noemen. Hoare snelde namelijk naar 3’32″35 op de 1500m. Outdoor was de atleet in 2020 goed voor een nipte duik onder 3’35. Zijn buitengewone indoorchrono levert hem een Oceanisch record op. Jake Wightman miste op een haar na het Brits record met 3’34″48. Tot slot verdient ook de ongewone twee mijl van Elle Purrier een vermelding. De Amerikaanse WK-finaliste op de 5.000m snelde namelijk naar 9’10″28, waardoor ze de derde performer ooit wordt op die afstand én zich de nieuwe Amerikaanse recordhoudster mag noemen.

Lightfoot scherpt collegiate record opnieuw aan

KC Lightfoot is een nieuwe naam in de polsstokswereld, maar de Amerikaan was gisteren wel goed voor zijn eerste sprong over de magische zes meter. Lightfoot scherpt zo ook zijn eigen ‘collegiate record’ aan met vijf centimeter. De beste wereldjaarprestatie staat op naam van Mondo Duplantis met 6m03. De wereldrecordhouder last overigens een korte rustpauze in met het oog op het EK in Torun, aanzien zijn hamstring toch zwaarder geraakt zou zijn dan eerder gedacht. De Zweed staakte namelijk in Liévin de wedstrijd na een gelukte poging op 5m86.

De volgende World Indoor Tour met een ‘Gold label’ staat woensdag gepland in Torun, waar begin maart het EK in zaal plaatsvindt.