Het tweeluik Oordegem ligt alweer achter ons. Na de geslaagde IFAM van vorige week, tekende de Putbos Memorial Léon Buyle meeting eveneens voor heel wat sterke prestaties en limieten. Een overzicht van de opvallendste prestaties.

Dylan Owusu zakte ongetwijfeld met veel vertrouwen af naar Oordegem nadat hij in één week tijd tweemaal onder de limiet voor het EK beloften op de 400 meter horden dook. Vandaag bracht hij de teller op drie, want met 50″81 bleef hij alweer onder de gevraagde 51″17. Tuur Bras bleef met 51″75 voor het eerst dit seizoen onder de 52″ waardoor ook hij stilaan de limiet in het vizier krijgt. Simon Mazebo mag dankzij zijn 52″45 beginnen dromen van het EK junioren. Daarvoor moet hij onder de 52″10 duiken. Bij de vrouwen zorgde vooral Hanne Claes voor vuurwerk aangezien zij al dichtbij de WK-limiet kwam. Ook Paulien Couckuyt kwam opnieuw goed voor de dag. Een uitgebreid verslag van hun prestaties kan u hier terugvinden. Een andere naam om in de gaten te houden is Nina Hespel. De juniore verbeterde zich vandaag tot 60″34 waardoor ze slecht één seconde verwijderd is van het EK.

Op de hoge horden was het uitkijken naar Michael Obasuyi. In de reeksen kwam hij tot 13″83, maar dat was duidelijk slechts een opwarmertje. In de finale werd het menens en dat resulteerde in een indrukwekkende 13″54. Geen enkele Europese belofte ging dit jaar al sneller. Ook de senioren bijten hun tanden stuk op de tijd van onze landgenoot, want slechts vijf Europeanen deden voorlopig beter. Angel Agwazie schuift na vandaag ook enkele plaatsen op op de Europese jaarranglijst bij de junioren. Met haar nieuwe besttijd van 13″56 bezet ze momenteel de tweede stek. De eer van snelste Belg was weggelegd voor Anne Zagré. Zij noteerde een knappe 13″12. Voor het WK wordt 12″98 gevraagd. Sarah Missinne klokte exact de gevraagde tijd voor de Universiade en mag haar dankzij die 13″40 opmaken voor een tripje naar het Italiaanse Napels.

Michael Obasuyi – Foto: Maxime Delobel

Voor de volledige baanronde tekenden onder meer Renée Eykens en Camille Laus present. In de eerste reeks snelde Eykens naar een mooie 54″97 waardoor ze voor het eerst in vier jaar tijd weer onder die 55″ duikt. Een welgekomen boost voor het zelfvertrouwen nadat ze eerder deze week niet haar kunnen kon tonen tijdens de Diamond League in Stockholm. Laus gooide tot op de finishlijn alles in de strijd wat ze in zich had maar kon haar seizoensbeste van 52″65 niet aanscherpen. Haar verdict was 52″78, wat haar nog één seconde van Doha scheidt. Bij de mannen leek het op een heruitgave van vorige week waarbij Dylan Borlée en Julien Watrin nek-aan-nek streden tot op het einde. Dit keer trok Watrin aan het langste eind met 46″14. Borlée liet 46″19 noteren. Alexander Doom dook met 46″99 voor het eerst dit seizoen onder de 47″. Hij heeft 46″65 nodig voor het EK beloften.

Elise Mehuys ging op de 100 meter met de aandacht lopen. De atlete van LYRA liep naar een knappe 11″61, een nieuw PR. Imke Vervaet moest met 11″62 niet veel onderdoen. Op de dubbele afstand liet Manon Depuydt een seizoensbeste van 23″64 optekenen. De 23″42 die nodig is voor het EK beloften lijkt niet meer veraf voor haar. Na de 400 meter deed Laus er nog een 200 meter bij. Dat draaide goed uit met een nieuw PR van 23″76. Ook Borlée ging voor de dubbel en klokte nog 21″16. Robin Vanderbemden snelde naar 20″78.

Camille Laus – Foto: Maxime Delobel

Op de 800 meter bij de mannen was Aaron Botterman de sterkste Belg met 1’48″53. Aurèle Vandeputte volgde niet veel later (1’48″76) als tweede landgenoot. Bij de vrouwen snelde Camille Muls naar de limiet voor het EK beloften. Junior Ruben Verheyden zorgde voor een soortgelijke stunt op de 1500 meter. Ook Stijn Baeten gooide hoge ogen door 3″38″04 uit zijn benen te schudden. Geen enkele Belg ging dit jaar al sneller. Deze prestatie werd dan ook beloond met een selectie voor de Universiade. Mathilde Deswaef kon het feestje net niet compleet maken. Zij miste de limiet op de 1500 meter voor het EK beloften met amper 20 honderdsten. Ze klokte wel een nieuw PR 4’17″96. Dorian Boulvin kon op de 3.000 meter net niet zegevieren. Hij werd tweede in 8’10″40.

In het polstokspringen mocht Ben Broeders opnieuw een poging wagen op 5m71, de gevraagde hoogte voor het WK. De lat ging driemaal naar beneden, maar met 5m60 bevestigt de DCLA-atleet opnieuw zijn goede doen. Elien Vekemans mag zich na vandaag alleen nationaal recordhoudster bij de junioren noemen in deze discipline. Zij deelde die eer voordien met Aurélie De Ryck, maar deed vandaag met 4m25 exact vijf centimeter beter. Hanne Maudens overtuigde in het kogelstoten met 13m82. De kogel landde nog nooit verder bij de meerkampster. Ook in het verspringen verliep alles uitstekend met drie sprongen die ruim voorbij de 6 meter gingen. Haar beste sprong bedroeg 6m47. In het hoogspringen waren alle ogen gericht op Zita Goossens. Terecht zo bleek, want ook Goossens haalde haar limiet voor het EK junioren binnen. Philip Milanov kan voorlopig nog steeds niet pijnvrij werpen, maar slaagde er toch in om een degelijke 63m25 te noteren.

De volledige uitslag kan u hier bekijken.

Philip Milanov – Foto: Maxime Delobel