Dylan Borlée was afgelopen zaterdag één van de uitblinkers op de Putbos Memorial Léon Buyle Meeting. De 25-jarige Belgian Tornado snelde naar een seizoensbeste op de 400m van 46″06, waarmee hij zich voorlopig de beste Belg van 2018 mag noemen.

Dylan Borlée kon in Oordegem op weinig tegenstand rekenen. De atleet leek in het begin van zijn baanronde op zoek naar het juiste ritme. Hij kon echter op een sterk eindschot rekenen, waardoor hij één honderdste sneller was dan Jonathan Sacoor, zijn teamgenoot bij de Belgian Tornados, die één week eerder op de IFAM Outdoor 46″07 klokte.

“Het is een degelijke chrono. Mijn beste sinds 2016, maar er zit véél meer in. Mijn ritme was verre van optimaal tijdens het eerste wedstrijddeel. Ik voelde me wel sterk bij het overschrijden van de finish. Mijn record (45″57 op de IFAM Outdoor in 2015; red.) zit in de benen. Qua vorm zou ik me vergelijken met 2016, al raakte ik toen geblesseerd. Ik heb me toen nooit echt ten volle kunnen bewijzen. Nu moet ik alleen nog het nodige ritme opdoen. Dat is iets wat ik altijd nodig heb gehad. Zeker om die details bij te schaven met het oog op een vlotter eerste deel. Dat gaan we race per race aanpakken”, vertelde Borlée.

De komende weken staan er in België iets minder grote meetings gepland, op uitzondering van de Flanders Cups in Huizingen en Lokeren, waardoor vele goede Belgen naar het buitenland trekken. Onder hen ook Borlée.

Dylan Borlée aan het werk op het WK indoor van afgelopen winter – Foto: Erik Van Leeuwen

“Normaal gezien kom ik volgende week (interview werd afgelopen zaterdag afgenomen; red.) in actie in Genève. Daarna las ik een korte wedstrijdpauze in. Ik hoop op 22 juni opnieuw in competitie te kunnen treden in Madrid. Er heerst nog onduidelijkheid over het feit of er al dan niet een 400m op het programma komt, maar ik zou er sowieso graag aan de start willen komen. Vervolgens komt het BK in zicht. Na het BK is er zeker nog de Nacht van de Atletiek en dan komt het EK al in zicht. Ik heb nog bijna twee maanden om de limiet (45″89; red.) te behalen, dus ik hoef mezelf nog niet al te veel druk op te leggen”, besloot de 25-jarige sprinter.

De opmars van de vrouwen op de 4x400m, de Belgian Cheetahs, is begonnen en dat valt in goede aarde bij de Belgian Tornados.

“We voelen ons alvast veel minder eenzaam als project. De Cheetahs, die een erg jong team hebben, zijn héél goed bezig. Hanne (Claes; red.) en Margo (Van Puyvelde; red) hebben individueel hun limiet op zak op de horden. Camille (Laus; red.) is op de vlakke 400m beter dan ooit. Ook de dames na hen doen het meer dan goed. Het zorgt voor een aangename boost binnen onze groep, maar ongetwijfeld ook voor de Belgische atletiek! Er zal rekening moeten worden gehouden met hen met het oog op het EK in Berlijn. Ik ben benieuwd naar hun volgende wedstrijd”, besloot vaste waarde bij de Tornados, Dylan Borlée.