Traditiegetrouw vindt één week na de IFAM Outdoor in Oordegem ook de Putbos Memorial Buyle plaats. Het kleine broertje van de IFAM beschikte niet over hetzelfde aantal deelnemers, maar toch lieten een aantal Belgen zich opmerken. Belgisch kampioene Naomi Van den Broeck liep naar een PR op de 400m. Marie Bilo behaalde op de 1500m de WK-limiet bij de junioren. Nina Van Pelt verzekerde zich na de 800m ook op de 1500m van het EK voor scholieren. 

De piste in het Putbosstadion in Oordegem mag dan wel aan vervanging toe zijn, voor veel atleten blijft het de place to be. Dat bleek ook tijdens de Putbos Memorial Buyle. Geen 2000 atleten zoals één week eerder op de IFAM, maar een kleiner, bij momenten langs Belgische kant kwalitatiever deelnemersveld. Naomi Van den Broeck scherpte opnieuw haar PR op de baanronde aan naar 52″49. In het zog van de Belgische kampioene liep ook Helena Ponette naar een PR van 52″86. Nina Hespel vervolledigde de top drie in 53″91. Ponette zou vervolgens nog een knappe 23″65 noteren op de 200m, Van den Broeck klokte op de halve baanronde af na 23″94. De zege ging naar de Nederlandse Leonie Van Vliet in 23″41.

Bij de mannen kwam Jonathan Sacoor voor het eerst fit aan de start van een 400m sinds hij op het BK indoor een hamstringblessure opliep. Sacoor hield tot en met 300m gelijke tred, vervolgens moest de voormalige wereldkampioen bij de junioren lijdzaam toekijken hoe hij gepasseerd werd door atleten die in principe geen enkele bedreiging mogen vormen. De atleet van OEH legde beslag op de zesde stek als vierde Belg in een matige 47″70. DE zege ging naar de Zweed Kasper Kadestal in 46″61. Asamti Badji was de eerste landgenoot op de derde stek in 46″89.

De 400m horden voor vrouwen werd een doorgedreven training voor Paulien Couckuyt. Een ander pasritme leverde haar exact dezelfde chrono op als vorige week zaterdag, namelijk 56″05. Bij de mannen was Robin Van Damme opnieuw de beste Belg met 50″73, zijn tweede duik onder 51 seconden.

Limieten voor Bilo en Van Pelt

De middellange afstandsnummers leverden twee Belgische limieten op. Op de 1500m bij de vrouwen dook Marie Bilo onder de WK-limiet bij de junioren dankzij een tijd van 4’20″69. Nel Vanopstal bleef net boven die limiet. Scholiere Nina Van Pelt, die al zeker was van het EK voor atleten onder 18 jaar op de 800m, boekte dankzij haar tijd van 4’26″94 ook een ticket naar Jeruzalem op die andere afstand. Bij de mannen geen sterke landgenoten, maar wel een indrukwekkende zege voor de Keniaan Brimin Kiprotich in 3’36″89. Ook op de 800m geen grote namen langs Belgische zijde. De zege ging hier naar de Qatarees Abubaker Hayder in 1’45″87.

Een zoveelste opsteker was er wel voor Lotte Scheldeman. Een week na haar stevig PR op de 1500m klokte Scheldeman af na 2’05″61 op de dubbele baanronde. Noah Konteh, die zich op 1 mei in Herentals al plaatste voor het WK voor junioren, liep naar een knappe 3.000m. Konteh verpulverde zijn PR en liep in 8’04″87 over de finish. De atleet van OLSE sprint zo over onder meer Pieter-Jan Hannes en Jeroen D’hoedt naar de 12de plaats op de ranking aller tijden bij de junioren. Babette Vandeput rondde een meer dan aardige discuscompetitie af met een worp van 54m05.

Noah Konteh – Foto: Quinten Lafort

Degelijke baanronde voor Vervaet in Regensburg

Daags na de 4x100m met het estafetteteam op de 4x100m kwamen nog een aantal landgenotes individueel in actie in het Duitse Regensburg. Imke Vervaet liep naar haar tweede chrono ooit op 400m met 52″90. Mariam Oulare verraste als eerste landgenote op de 200m in een tijd van 23″85.