Twee beloften hebben zich op de Putbos Memorial Léon Buyle verzekerd van een ticket naar het EK voor beloften. Michael Obasuyi maakte zijn terugkeer op de hoge horden nadat hij in de aanloop naar het EK indoor geblesseerd uitviel. Obasuyi kwam in Oordegem als enige hordeloper aan de start, maar liep wél naar 13″73. Daarmee voldeed de atleet van OEH ruimschoots aan de eis van 14″03. Nina Hespel verraste op de 400m horden. In haar eerste wedstrijd op de lage horden in bijna twee jaar tijd knalde de eerstejaarsbelofte van DCLA naar 58″42, haar eerste duik onder 60 seconden én ook een duik onder de EK-limiet van 58″52. 

De Putbos Memorial Léon Buyle heeft alvast twee EK-limieten opgeleverd. Op de 110m horden kwam Michael Obasuyi als enige atleet in actie. Voor Obasuyi was de wedstrijd een doorgedreven test met het oog op een meeting in het Finse Turku begin volgende week. Met een lach op zijn gezicht bolde Obasuyi over de finish in een tijd van 13″73, ruim onder de gevraagde 14″03 die hij nodig had voor het EK voor beloften in Tallinn. Obasuyi had de afgelopen maanden af te rekenen met het nodige blessureleed. “Eigenlijk stond er vandaag een training gepland, maar de piste was bezet, dus hebben we de knop maar omgedraaid om hier te lopen. Ik heb de afgelopen weken op training in totaal misschien 20 horden gepakt, dus vandaag voelt toch aan als een soort mentale overwinning. De komende weken wil ik vooral ritme opdoen om snellere chrono’s neer te zetten én echt in vorm te raken. Ik droom stiekem van de olympische limiet, maar ga ook meetings in het buitenland kiezen waar ik voor de ranking een goede zaak kan doen”, aldus de hordeloper.

Nina Hespel was in tegenstelling tot Obasuyi wel een verrassing in Oordegem. Hespel kwam voor het eerst sinds 2019 aan de start op de lage horden. De eerstejaarsbelofte van DCLA deed het meteen voortreffelijk. Hespel dook namelijk met 58″42 één tiende onder EK-limiet. Voor Hespel was het haar eerste chrono onder 60 seconden. “Vooral mijn trainer Jacques Borlée geloofde dat het mogelijk was om dit jaar die limiet te benaderen. Zelf verwachtte ik er niet veel van, want ik heb het afgelopen anderhalf jaar gesukkeld met blessures. Pas sinds twee weken ben pas echt op de horden beginnen trainen en eerder deze week heb ik mijn eerste degelijke hordentraining afgewerkt. Het kan eigenlijk niet beter vandaag. Ik heb ook veel hulp gehad van Hanne Claes op training, dus dat heeft zeker een aandeel in vandaag”.