Nina Lauwaert loopt binnen exact vier weken de marathon van Riga. In de hoofdstad van Letland doet de atlete een gooi naar de limiet voor de Olympische Spelen in Tokio van 2u29:30. In België wordt een extra tijd van 2u30:15 gevraagd om het puntensysteem van de IAAF tegen te gaan. Het PR van Lauwaert bedraagt 2u30:24, waardoor een ticket naar Tokio mogelijk kan zijn.

Nina Lauwaert was afgelopen winter de sterkste vrouw in het veldlopen, op uitzondering dan van het BK veldlopen waar ze een mindere dag kende. In oktober liep ze nog naar een PR op de marathon in Eindhoven met 2u30:24. Op het EK veldlopen in Tilburg werd ze tijdens haar eerste internationaal kampioenschap in het veld knap 22ste. Na het winterseizoen begon de 30-jarige atlete aan haar voorbereiding op een voorjaarsmarathon, die in eerste instantie Hamburg zou worden.

“Binnen vier weken sta ik aan de start in Riga. Niet Hamburg dus, waar ik vorig jaar mijn eerste marathon afwerkte. Net na het winterseizoen heb ik een korte rustpauze ingelast. In mijn eerste opbouwweek heb ik echter een blessure opgelopen. Het was niet ernstig, maar het zou mijn opbouw richting Hamburg te veel in het gevaar brengen, waardoor de knoop werd doorgehakt om de plannen op te schuiven. Een goede opbouw met voldoende kilometers en specifieke wegtrainingen is nu eenmaal nodig met het oog op een marathon.  Tot nu toe zijn de voorbereidingen vlot verlopen. Al is er nog wat specifiek werk nodig. Ik doe ook nog een lactaattest, iets wat regelmatig gebeurt, aangezien het belangrijk is om te weten welke prikkels er nog vereist zijn”, aldus de marathonloopster.

Nina Lauwaert op het EK veldlopen in Tilburg, waar ze 22ste zou worden – Foto: Jeroen De Meyer

Over de olympische limiet: “Zeer streng, maar geen onmogelijke opdracht

Het doel van Lauwaert is uiteraard om een ticket voor de Olympische Spelen te behalen. Daarvoor is internationaal 2u29:30 vereist, of een goede klassering op de wereldranking van de IAAF. In ons land is er echter een bijkomende limiet van 2u30:15 om te voorkomen dat atleten in trage marathons aan de hand van hun goede eindnotering zich kunnen plaatsen. Voor de Spelen in Rio was ‘slechts’ 2u42 nodig.

“Qua vorm zit het behoorlijk, maar ik durf nog niet te zeggen of ik hetzelfde niveau zal halen in vergelijking met mijn PR in Eindhoven. De bijkomende limiet die het BOIC heeft opgesteld (2u30:15), is zeer streng. Ik ga ervan uit dat een duik onder 2u30 nodig zal zijn om Tokio te halen op basis van het puntensysteem. Dat is geen onmogelijke opdracht, maar daarvoor moet alles wel goed zitten. Die chrono kan in Riga al mogelijk zijn, al is het nog geen must. Ik wil er alleszins voluit voor gaan. Aan motivatie is er alvast geen gebrek”, vertelt Lauwaert.

10 Miles in Roermond als voorbereiding

Er volgen in de aanloop naar haar derde marathon op 19 mei logischerwijs enkele voorbereidingswedstrijden. Daarvoor kan de atlete rekenen op een manager die alles voor haar regelt. Eind maart evenaarde de atlete in Cardiff haar PR op 10 kilometer op straat nog, terwijl ze eerder die maand de halve marathon van New York afhaspelde in 1u14:48.

“Naast nog heel wat trainingswerk in eigen land (de atlete keerde begin deze week terug van een trainingsstage in Portugal; red.)  staat voorlopig de 10 de Miles in Roermond van volgende week zondag op het programma. De kans bestaat dat er begin mei nog een 10 kilometer volgt. Het plannen en uitzoeken laat ik echter over aan mijn manager”, besluit de 30-jarige atlete.

Nina Lauwaert tijdens de CrossCup in Rotselaar – Foto: Golazo