De Amerikaan Michael Norman heeft op de Mt. SAC Relays nu al voor één van de strafste prestaties van het seizoen gezorgd. De 21-jarige sprinter, die pas vorige zomer prof werd, stoomde op de baanronde naar de vierde plaats op de ranglijst aller tijden. Zijn 43″45 is de snelste opener op 400m ooit. De trainingsgroep van Jacques Borlée kwam ook in actie in de buurt van Los Angeles.

Michael Norman is een fenomeen. Vorig jaar snelde hij in zaal naar het wereldrecord op de 400m met 44″52. Later dat jaar zou hij zich outdoor verbeteren naar 43″61 én dat op 20-jarige leeftijd. Het signaal voor de toen nog NCAA-atleet voor Sacramento om een versnelling hoger te schakelen en prof te worden. Nike gaf het supertalent een stevig sponsorcontract en de rest lijkt geschiedenis (te gaan worden). Met zijn 43″45 van gisteren is Norman goed voor de zesde prestatie ooit, op gelijke hoogte van zijn landgenoot Jeremy Wariner. Alleen Wayde Van Niekerk, Michael Johnson en Butch Reynolds liepen een snellere baanronde dan Norman. Zijn goede vriend en trainingsmaatje, de 21-jarige Rai Benjamin, was op de Mt. Sac Relays goed voor de tweede snelste prestatie van het jaar. Met 44″30 verpulverde de hordeloper zijn PR. Zowel Norman en Benjamin zouden na deze atletiekzomer de nieuwe wereldrecordhouders kunnen zijn op de respectievelijk vlakke 400m en 400m horden. Benjamin was vorig jaar goed voor 47″02 op de horden.

“Norman zal de nieuwe wereldrecordhouder worden en als eerste atleet ooit de barrière van 43 seconden slopen”, liet Jacques Borlée via social media weten. Hieronder kan u ruwe beelden van de razendsnelle 400m bekijken.

https://twitter.com/KeitasticGore/status/1119743292311105536

De Amerikaan Ryan Crouser liet zich in gisteren opmerken tijdens een kogelstootcompetitie in Long Beach State. De 26-jarige atleteet, die 2m03 meet, zorgde voor de beste worp sinds 1990. De kogel van Crouser landde in zijn vijfde poging na 22m74, nadat hij in zijn vierde poging slechts één centimeter minder had gegooid. De Nederlander Denzel Comenentia werd er vijfde met 20m78, nadat hij eerder deze week al zijn eigen Nederlands record in het hamerslingeren had verbeterd.

Geen topdag voor team Borlée

Dylan en Kevin Borlée zouden zich aan hun eerste individuele baanronde van de zomer wagen, tot Kevin problemen kreeg aan de hamstrings. Hij ging niet van start, maar zou anders wel in de reeks hebben gezeten met het hierboven vermelde duo. Dylan ging in een andere reeks van start en liet de klok stoppen na een degelijke 46″65. Jonathan Borlée liep in zijn eerste individuele wedstrijd van het seizoen naar 21″07 op 200m.

Jonathan Borlée – foto: Jasper Jacobs

Camille Laus liep haar tweede 400m na een geslaagde opener (52″65). Laus was niet voldoende gerecupereerd van de zware trainingen en deed met 52″95 drie tienden trager dan tijdens haar eerste race van het seizoen. Haar trainingsmaatje Hanne Claes kwam voor het eerst dit seizoen in actie op de 400m horden. Claes liep naar 58″30 (PR:55″20). “De eerste wedstrijd met horden zal altijd een apart geval blijven. Nu is het kwestie van ritme op te doen en meer vertrouwen te krijgen. Het was echter plezierig om hier te mogen lopen”, aldus Claes.

Ondanks het wegvallen van hun broer Kevin besloten Dylan en Jonathan om toch een 4x400m af te werken, weliswaar in ander gezelschap dan vorige week. Toen liepen de vier broers namelijk samen. Een kleine 20 minuten na zijn 200m werkte Jonathan een knappe baanronde af van 45″50, gelanceerd door Dylan. Zijn jongere broer deed met 45″30 nog een tikkeltje beter.