Hanne Maudens en Thomas Van der Plaetsen mogen zich naar alle waarschijnlijkheid opmaken voor het EK indoor in Glasgow. Maudens deed tijdens haar vijf proeven met 4.569 punten maar liefst 364 punten beter dan haar voormalig PR van 4.205 punten. Van der Plaetsen bleef met 6.132 punten 127 punten onder zijn eigen BR. Onze landgenoten voeren met hun totaalscores de wereldranglijsten aan en bijgevolg dus ook de Europese ranglijsten, waardoor hun tickets naar Glasgow zo goed als zeker lijken.

Hanne Maudens begon haar vijfkamp met een degelijke passage op de 60m horden met een chrono van 8″68. Haar PR van 8″59 bleef dus overeind. In het hoogspringen begon de atlete van VS vlot aan haar competitie. Op 1m79 bleef de lat niet liggen, een lichte tegenvaller dus gezien haar PR van 1m81. In het kogelstoten zouden er dus broodnodige punten gesprokkeld moeten worden. Dat gebeurde ook, aangezien Maudens haar kogel 13m93 ver stootte. Een verbetering van haar PR met bijna 70 centimeter. In het verspringen, één van haar specialiteiten, kon de atlete slechts één geldige poging noteren. Met 6m37 werd het echter meteen een degelijke poging.

Foto: Jeroen De Meyer

Een PR leek alvast in de maak, maar de afsluitende 800m zou allesbeslissend zijn. Daarin liet Maudens niks aan het toeval over. Ze stoomde weg van haar concurrentes en finishte in een stevig PR van 2’13″89. Daardoor dikte ze haar puntentotaal aan tot 4.569 punten, goed voor de derde plaats aller tijden in ons land. Die score zou normaal ruimschoots moeten volstaan met het oog op een deelname aan het EK in Glasgow. Voorlopig topt Maudens ook de wereldjaarranglijst op de vijfkamp.

Van der Plaetsen vliegt tijdens polsstokspringen

De eerste dag van Thomas Van der Plaetsen was degelijk. De tweede dag vatte de atleet van DEIN aan op de 60m horden. Met 8″22 zette hij een prestatie neer in de lijn van de eerste dag. Daarna volgde een lange pauze voor Van der Plaetsen, aangezien hij pas op 5m00 aan zijn polsstokcompetitie begon. Na een eerste mislukte poging begon het te vlotten bij de polsstokspecialist. Op 5m20, 5m30 en 5m40 vloog hij telkens in zijn eerste poging over de lat. Op 5m40 verbeterde hij zijn eigen PR in zaal met zes centimeter. De lat ging naar 5m50. In zijn tweede poging ging hij ook over die hoogte, waardoor een score boven de 6.000 punten zeker leek. Op 5m60 probeerde hij één keer, maar door een stijve hamstring wou de atleet geen risico’s nemen.

Foto: Jeroen De Meyer

In de afsluitende 1000m ging Van der Plaetsen van start in het spoor van Benjamin Hougardy van SMAC. Het duo passeerde na 500m in 1’21 en leek dus op weg naar een chrono van om en bij de 2’40. Het tempo stokte echter relatief in de derde en vierde ronde, waardoor Van der Plaetsen als derde over de streep kwam in een tijd van 2’46″45. Dat leverde hem een totaalscore van 6.132 punten op, een score die op papier recht geeft op een plaats bij de beste vijf op het EK indoor. Net zoals bij Hanne Maudens is zijn score goed voor de beste wereldjaarprestatie. Voor het podium zal naar alle waarschijnlijkheid 6.300 punten nodig zijn, waardoor zijn BR van 6.259 hopelijk op losse schroeven staat binnen enkele weken. Dinsdag trekt Van der Plaetsen terug naar Zuid-Afrika om er de laatste hand te leggen aan zijn voorbereiding met het oog op Glasgow.

De meerkamper sluit het overigens niet uit dat hij zijn indoorseizoen doortrekt met het oog op een vroege tienkamp, om zo een rustperiode in te lassen gezien de late planning van het WK outdoor in Qatar, al wordt dat pas na het EK indoor geëvalueerd.