Thomas Van der Plaetsen heeft de eerste dag van het BK meerkamp in zaal afgerond met een score van 3.335 punten. Van der Plaetsen presteerde twee keer sterk in het verspringen en in het kogelstoten. De 60m en het hoogspringen vielen eerder tegen voor de meerkamper van DEIN. Morgen staan nog drie proeven op het programma.

Iets na de middag trok Thomas Van der Plaetsen zich op gang tijdens de eerste van zeven proeven. In de 60m liep de 28-jarige atleet naar een chrono van 7″27. Het PR van Van der Plaetsen bedraagt 7″13. Vervolgens trok de meerkamper naar de verspringbak. In de eerste van drie pogingen schoot hij meteen raak met een knappe sprong van 7m67, slechts 11 centimeter onder zijn PR.

In het kogelstoten werd het even bibberen na twee minder gelukte pogingen, maar in de derde poging etaleerde Van der Plaetsen zijn klasse. Met 14m30 bleef hij amper twee centimeter onder zijn PR. Na het kogelstoten volgde een relatief lange pauze voor de atleet, aangezien hij in het hoogspringen pas op 1m96 in actie kwam. Het werd opnieuw bibberen, want Van der Plaetsen ging pas in zijn derde poging over die hoogte. Daarna ging de lat naar 2m02, wat lukte, maar meteen ook het eindstation werd. Op 2m05 lukte het drie keer niet.

Door die prestaties komt hij op een puntentotaal van 3.335 punten na de eerste dag, wat 119 punten minder is in vergelijking met zijn eigen Belgisch record. Morgen hoopt de atleet een gooi te doen naar een score van om en bij de 6.000 punten, wat hem in de top zes van Europa zou brengen, waardoor hij zeker naar het EK in Glasgow mag afzakken. Jean-Baptiste Nutte is voorlopig de enige belager met een achterstand van 118 punten op Van der Plaetsen.

Jaan Bal kent sterke eerste dag 

Bij de junioren overtuigde Jaan Bal in elke proef. Vooral zijn 6″97 en 7m24 in respectievelijk de 60m en het verspringen spraken tot de verbeelding. Bal is komende zomer één van de kanshebbers om ons land te verdedigen op het EK voor junioren in het Zweedse Böras. Ook Daniel Segers behoort tot de kanshebbers. Segers is er vandaag en morgen niet bij door een blessure.

Jaan Bal – Foto: Golazo