Jaan Bal heeft het Belgisch record op de zevenkamp bij de junioren gevoelig scherper gesteld. Bal verbeterde zich de afgelopen twee dagen in alle proeven en stevende na de voorlaatste proef af op het BR van Vincent Stas, dat tot en met vandaag 5.689 punten bedroeg. In de afsluitende 1000m dook Bal ruim onder zijn eigen PR, waardoor het BR een zekerheid werd. Bal kwam uit op een puntentotaal van 5.820 punten punten.

De eerste dag was meteen raak voor de junior van ACBR. Op de 60m dook Bal voor het eerst onder 7″ met 6″97. In het verspringen deed hij met 7m24 ook beter dan ooit tevoren. Het kogelstoten liep niet van een leien dakje, maar in de laatste van drie pogingen stootte hij toch naar een PR van 12m93. In het hoogspringen surfte hij voort op de PR-golf, die hem naar een hoogte van 1m93 bracht.

De tweede dag vatte Bal aan met de 60m horden, waar hij met 8″14 de concurrentie degradeerde. Het polsstokspringen zou de doorslag geven met het oog op een eventueel BR. Bal verbeterde zijn indoor PR naar 5m00, waardoor het BR binnen handbereik lag. Op 5m10 lukte het net niet voor de 18-jarige atleet. In de afsluitende 1000m volstond een chrono van 2’59″80, wat 3 seconden trager was dan zijn toenmalig PR. Bal ging echter stevig van start en toonde dat hij op loopvlak ook stevig verbeterd was. Met 2’47″16 verpulverde hij zijn PR.

In de eindafrekening leverde die 1000m hem een mooie bonus op tegenover Vincent Stas in 2014. Vorig jaar kwam Bal tot 5.165 punten. Vandaag kwam hij uit op een totaal van 5.820 punten, een verschil van maar liefst 655 punten! Het hoofddoel van de meerkamper blijft het EK voor junioren komende zomer in het Zweedse Böras.