Dit weekend stond de 55e editie van het Europees kampioenschap veldlopen voor clubs gepland. De Belgische eer werd verdedigd door OEH bij de mannen en CABW bij de vrouwen. Robin Hendrix tekende voor de beste nationale prestatie met een vierde plek.

Geen Isaac Kimeli voor OEH. De vice-Europees kampioen, die de club vorig jaar nog naar een zilveren medaille stuwde, legt de focus op andere doelen. Ook de geblesseerde Simon Debognies, vorig jaar goed voor een 16e plek, was er dit jaar niet bij. De meeste ogen waren dus gericht op Robin Hendrix.

“Al van bij de start liep ik in de kopgroep mee”, kwam Hendrix terug op zijn race. “Een groepje van vier scheurde zich af, maar het was al snel duidelijk dat het tempo van de Keniaan Davis Kiplangat en de Oegandees Jacob Kiplimo (aangesloten bij respectievelijk een Portugese en Italiaanse club) hoger lag. Na de tweede van de vijf grote ronden kwam ik alleen in vierde positie te zitten. Dit is zo gebleven tot op het einde van de race. Ik kwam nog op negen seconden van de Zweed Robel Fsiha, jammer dus van die gemiste derde stek. Klagen doe ik zeker niet, want het deelnemersveld was in de breedte echt van hoog niveau. Ik had mijzelf een plaats bij de eerste vijf opgelegd, en daar ben ik in geslaagd.”

Thomas De Bock eindigde als 35e, de derde OEH-atleet was Joris Keppens met een 42e stek. Philip Cortvriendt kwam als 65e over de finish waardoor de club uit Halle 8e werd in het klassement. “Het team is tevreden met de collectieve prestatie”, doet Robin Hendrix zijn relaas verder. “Doordat we met een B-team aan de start stonden hadden we ons doel vooraf ook iets lager gelegd. Met een plaats bij de beste acht mogen we dus zeker niet klagen.”

Geen eindklassement voor CABW

Stephanie Barnes – Foto: Peter Wagemans

De vrouwen kenden een minder goede afloop. Stephanie Barnes kon de eer van CABW nog hoog houden met een 17e plaats. Vanessa Scaunet werd 40e, Romane Maroye 75e. Mede door de afwezige geblesseerde Imana Truyers kwamen slechts drie atleten van de Belgische club over de eindstreep, waardoor ze niet in aanmerking komen voor het eindklassement.

Bij de junioren mannen werd DCLA 7e. Wout Debroyer toonde zich de beste Belg met een 12e plek. Isabeau Lenaerts zorgde dankzij een mooie 15e stek mee voor de 11e plaats van ATAC bij de junioren vrouwen. Hieronder kan u alle wedstrijden herbekijken.