Traditiegetrouw is het op oudejaarsdag verzamelen geblazen in Soest voor de Rabobank Sylvestercross. Een Nederlandse aangelegenheid, maar toch trekken er jaar na jaar tal van Belgen de grens over. Heel wat prominenten uit de CrossCup zullen er maandag aan de startlijn verschijnen om het de (internationale) concurrentie zo moeilijk mogelijk te maken.

Dame Tasama – Foto: Jeroen De Meyer

Wie we niet terug zullen zien is Soest, is de vice-Europese kampioen in het veld, Isaac Kimeli. Hij verkiest de Sylvesterlauf in Trier. Zijn trainingsmakker, Jeroen D’hoedt opteert wel voor het mulle zand in Soest. Vorig jaar bewees de CABW-atleet al dat hij het parcours meester is door naar de derde plaats te snellen. Leuk weetje: vorig jaar kleurde het podium volledig Belgisch met Soufiane Bouchikhi als de overtuigende nummer één en Bashir Abdi op plaats twee. Dit huzarenstukje herhalen wordt moeilijk, al hebben we met Dame Tasama aan de start ook iemand die in het veld bijzonder snel is. Hij zal echter het mulle zand wat meer vrezen dan D’hoedt. Ook Yannick Michiels en Ali Hamdi zullen een laatste keer dit jaar de spikes aanbinden. Napoleon Solomon en de zilveren medaillist op het EK veldlopen bij de beloften, Samuel Fitwi, zullen zeker meestrijden voor de winst. De Nederlandse hoop zal vooral op de schouders rusten van Michel Butter en Khalid Choukoud.

“Ik heb de deelnemerslijst nog niet bekeken, dus ik heb geen idee tegen wie ik het maandag zal moeten opnemen. Ik ambieer daardoor ook geen specifieke plaats, maar wil vooral de positieve lijn van de afgelopen periode doortrekken en tonen dat ik stappen voorwaarts heb gezet. Het is alleszins een parcours waar ik graag op loop”, vertelde D’hoedt.

Drie EK-gangers bij de vrouwen op de lange cross

Bij de vrouwen hebben we op de lange cross maar liefst drie EK-gangers die hun opwachting maken in Soest. Nina Lauwaert zien we niet terug, maar Imana Truyers, Hanna Vandenbussche en Sofie Van Accom gaan wel alle drie van start. Vandenbussche kan maandag misschien het jaar nog met een positieve noot beëindigen nadat ze zwaar teleurgesteld was over haar 54e plek op het EK. Truyers en Van Accom waren allebei wel tevreden over hun beurt in Tilburg en zullen een vervolg proberen breien aan die goede prestatie. In tegenstelling tot bij de mannen liepen de internationale atleten bij de vrouwen minder warm voor een wedstrijd op oudejaarsdag. De Roemeense Roxana Barca kan daardoor wel eens hoog eindigen. Marathonloopster Andrea Deelstra wordt door het afzeggen van Jasmijn Lau de voornaamste Nederlandse blikvanger.

“Soest is een hele mooie en pittige cross. Jammer genoeg is de wedstrijd ingekort van 8 naar 6 km. Naast de andere Belgen zal ik mij ook kunnen meten met enkele atleten van het afgelopen EK veldlopen. Donderdag heb ik mijn vorm nog eens getest op de Kerstcorrida in Meeuwen. Ondanks een trip naar Rwanda na het EK voor een project voor Canvas is de huidige vorm zeker oké. Ik kijk er naar uit om het jaar goed te kunnen afsluiten”, aldus Truyers.

Imana Truyers – Foto: Jeroen De Meyer

Belgen aan het feest op de korte cross?

Het houdt niet op met Belgische deelnemers. Ook op de korte cross prijken zowel bij de mannen als bij de vrouwen enkele klinkende namen op de startlijst. Bij de vrouwen staat Renée Eykens er alleen voor om de Belgische eer hoog te houden. Vorig jaar werd ze al eens knap derde op het zware parcours. Na twee overwinningen in evenveel weken in het veld zal ze er ongetwijfeld alles aan doen om daar een derde aan toe te voegen. Bij de mannen gaan Valère Hustin, Kim Ruell, Wesley en Kevin De Kerpel allen van start. De Nederlanders mogen gerust beginnen vrezen voor dit Belgische legioen, want aan kwaliteit geen gebrek.

Ten slotte zal ook Tim Van de Velde aan de bak komen bij de junioren. Hij zal wellicht beter willen doen dan zijn prestatie van vorig jaar. Dat wil zeggen dat hij met niets minder dan goud tevreden zal zijn aangezien hij vorig jaar het zilver opstreek.