Bij de junioren trekt er een duo en een trio naar het EK veldlopen. Mathilde Deswaef en Febe Triest verdedigen onze landskleuren bij de vrouwen. Tim Van de Velde, Thomas Vanoppen en Lucas Da Silva komen in actie bij de heren. De beste junioren lieten we al aan het woord, waardoor we nu de andere EK-gangers hun zegje laten doen.

Thomas Vanoppen was één van de kanshebbers om mee te dingen naar een EK-selectie. De atleet van ACHL toonde in Roeselare echter initiatief door samen met Lucas Da Silva in het spoor van een ongenaakbare Tim Van de Velde te blijven. Van de Velde zou iets voor halfweg zijn kompanen afschudden. Vanoppen en Da Silva bleven knokken en werden aan de finish beloond. Hun kleine achterstand op klepper Van de Velde bezorgde het duo een ticket naar Tilburg, meteen het eerste internationale kampioenschap voor Vanoppen.

“Ik zou liegen als ik zeg dat ik geen doel had gemaakt van een EK-selectie. In mijn omgeving wisten mensen het wel dat ik in staat zou zijn om te strijden voor die top vijf in Roeselare. Tim ging misschien niet voluit, maar dat hoeft niet te betekenen dat Lucas en ik geen plaats hebben op een EK. Ik heb op de korte cross in Mol mijn goede vorm getoond door er zesde te finishen, wat toch wel een indicatie mag zijn van mijn goede vorm. Ik hoop dat ik in de toekomst meer zo’n prestaties kan afleveren. Ik maakte trouwens vorig jaar kennis met het parcours in Tilburg. Het zware parcours kan ik wel smaken. Ik kijk erg uit naar mijn eerste kampioenschap in de Belgische kleuren”, vertelde Vanoppen.

Lucas Da Silva staat bekend als een echte modderduivel. De atleet van RFCL kon op het afgelopen BK veldlopen als enige Van de Velde in de verlegenheid brengen. Al zou de man van DUFF onhoudbaar naar zijn vijfde opeenvolgende Belgische titel snellen. Da Silva kon vorig jaar al proeven van het EK veldlopen maar het parcours in Samorin was absoluut niet aan de junior besteed. Het zware parcours in Tilburg ligt de atleet veel beter.

“Ik denk dat zondag een derde plaats het hoogst haalbare resultaat was. Tim is er als een speer vandoor gegaan. Hem bijhouden was pure zelfmoord. Ik had wel het gevoel dat zowel Thomas als ik daarna een degelijke, gelijkmatige race hebben gelopen. Het feit dat het EK naast de deur is maakt mij extra gemotiveerd aangezien er veel Belgen zullen zijn om ons aan te moedigen. Ik ben uitermate tevreden dat ik deze keer wel een zwaar parcours onder mijn voeten geschoven ga krijgen. Ik kan niet wachten op 9 december”, aldus Da Silva.

Triest mag Deswaef vergezellen

Febe Triest mocht na haar tweede plaats van zondag dromen van een EK-deelname. Maandagavond volgde het verlossende besluit voor de atlete van HAMM. Triest mag zich opmaken voor haar eerste internationale kampioenschap.

“Ik ben naar Roeselare afgezakt met de ambitie om te strijden voor die selectie. Makkelijk ging het absoluut niet worden, dat voelde ik tijdens de race al. Na een snelle start wisten Mathilde, Katinka (Bassleer, die niet geselecteerd werd; red.) en ik een bres te slaan. Het tempo is nooit meer gezakt, waardoor het in de laatste ronde aankwam op wie de sterkste sprint in de benen had. Ik wist dat Mathilde intrinsiek sneller was, maar dat ik in dezelfde seconde zou finishen… Dat had ik niet verwacht. Door dat minieme tijdsverschil kreeg ik natuurlijk hoop met het oog op het EK. Ik vind het jammer dat Katinka er niet bij is, aangezien we op die manier over een juniorenteam zouden beschikken. Over ambities met het oog op Tilburg heb ik nog niet echt nagedacht. Het is de eerste keer dat ik in zo’n internationaal veld in actie kom, dus ik wil vooral ervaring opdoen”, klonk het bij Triest.

Febe Triest – Foto: Peter Wagemans