Op het EK in Rome is de halve marathon gestreden. Voorin maakten ze er allesbehalve een zondagswandeling van. Simon Debognies kon na een behouden start een tijd lang meedraaien in de kopgroep en had lang uitzicht op een top 8-notering. Bij het binnengaan van het olympisch stadion ging hem nog rijtje atleten voorbij waardoor hij vijftiende werd in een chrono net boven 1u02. Dorian Boulvin en Michael Somers bleven de hele wedstrijd iets meer achterop verscholen. Zij werden respectievelijk 23 en 25e.

In een olympisch jaar is de Europese marathonstrijd kind van de rekening. De 42 kilometer werd teruggeschroefd naar de halve afstand om toch zoveel mogelijk toppers aan de start te krijgen. België vaardigde met Simon DebogniesDorian Boulvin en Michael Somers drie atleten af om langs alle toeristische trekpleisters in Rome te lopen.

Veel zal het trio er niet van gezien hebben want er werd stevig tempo gemaakt. Zo hard zelfs dat Yemaneberhan Crippa het kampioenschapsrecord aanscherpte tot 1u01:03. Het zilver ging eveneens naar het thuispubliek. De Duitser Amanal Petros maakte het podium compleet door vier seconden na Crippa te finishen.

Debognies vertoefde in de wedstrijd nog enige tijd in het spoor van de latere medaillewinnaars. Op vier kilometer van het einde moest hij wel de rol lossen. Zijn top 8-notering, waar hij lange tijd uitzicht op had, was gaan vliegen. Bij het indraaien van het Olympic Stadium zoefden hem eveneens nog enkele atleten voorbij waardoor hij vijftiende werd in 1u02:15. Boulvin en Somers gingen behouden van start en geraakten nooit helemaal voorin. Ze liepen een verstandige koers en wonnen stelselmatig plaatsen. Boulvin werd uiteindelijk 23e in 1u03:15, Somers kwam twee posities en vijf seconden later binnengelopen.

Daarmee wordt België uiteindelijk vijfde in het landenklassement. Het podium bleef ruim buiten schot.

Foto: Erik van Leeuwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in