Ondertussen zijn we aanbeland aan de derde dag van dit EK in Rome. De reacties van de atleten die gisterenavond en deze ochtend in actie kwamen, heeft u nog te goed. Lees hier het relaas van Thomas Carmoy, de hordenspecialisten en afstandslopers.

Elie Bacari wordt gediskwalificeerd in hordenfinale: “Ik verwacht straks blij te zijn”

“Dit is een beetje dubbel”, zuchtte Bacari. “Ik ben blij dat ik tegen mijn eigen verwachtingen in de finale haal. In die finale was ik volgens mij echt goed mee. De atleet naast mij had een veel sneller PR dan dat van mij. Na horde acht lag hij nog steeds niet op mijn hoogte, dus dan wist ik dat ik goed aan het lopen was. En plots raak ik die negende horde zo hard dat ik niet meer kan doorlopen. De laatste hindernis haal ik met mijn handen naar beneden waardoor ik uiteindelijk nog gediskwalificeerd word. Ik zag dat er voor de derde plaats een chrono nodig was die ik praktisch in de halve finale heb meegelopen. Dat neemt wat blijdschap weg, al verwacht ik straks wel blij te zijn.”

Voor Bacari was dit nog maar zijn tweede groot seniorenkampioenschap waardoor hij veel ervaring kon opdoen. “Het belangrijkste voor mij is dat ik plezier maak. Dat is hier gelukt. In de reeksen stond ik er alleen voor maar voor de volgende rondes had ik Michael (Obasuyi; red.) bij mij. Hij heeft mij van begin tot eind begeleid in wat ik moest doen. Daar heb ik veel aan gehad.”

Michael Obasuyi zesde in hordenfinale: “Ik had altijd met een medaille naar huis moeten gaan”

“Ik kan niet goed benoemen wat er gebeurd is. Waarschijnlijk zat ik te dicht op mijn horde”, probeert Obasuyi zich te herinneren. “Ik ben al sinds oktober naar deze dag aan het toewerken. Dat maakt het moeilijk om dit een plaats te geven. Ik had hier altijd met een medaille naar huis moeten gaan. Normaal maak ik nooit fouten. Dat ik na zo’n fout nog op drie honderdsten van het podium kom is veelzeggend over mijn kunnen.”

Het geloof dat de puzzel op een groot kampioenschap ooit eens zal samenvallen is er nog steeds. “Ik ben er nog altijd van overtuigd dat ik een kampioenschapsloper ben en met druk overweg kan. Zelfs de allerbesten maken fouten. Dat kan gebeuren. Hopelijk kan ik revanche nemen op de Olympische Spelen.”

Foto: Erik van Leeuwen

Michael Somers wordt 25e op halve marathon: “Om er het beste uit te halen moet je een anonieme koers lopen”

Somers was na afloop tevreden met het resultaat: “In omstandigheden als deze moet je met je hoofd lopen en niet met je hart. Anders had ik tien kilometer voorin kunnen meedraaien en was ik nadien erdoor gezakt. Nu waren het anderen die erdoor zakten, nochtans geen pannenkoeken, en kon ik atleten oprapen. Ik kan zeker leven met mijn plaats.”

“In Parijs zal ik een even verstandige koers moeten lopen”, vertelde de marathonloper nog. “Als je op die afstand kraakt, dan is het schip verzonken. Op de halve marathon kan je het nog enigszins redden en toch haalde ik ook hier al heel wat atleten in. Goed koelen tijdens de wedstrijd zal ook belangrijk zijn. Dat was vandaag meer een probleem dan het tempo of de verzuring.”

Over zijn laattijdige selectie voor dit EK maakte Somers zich weinig druk, al hoopt hij wel dat het in de toekomst anders verloopt. “Er zijn meerdere wegen naar Rome en ook naar Parijs. Ik wou sowieso nog een intensieve prikkel inlassen voor de Spelen dus deze halve marathon kwam goed uit. Ik heb door het laat afzeggen van Bashir (Abdi; red.) wel moeten schuiven met mijn stages. Bashir mag zijn kar keren wanneer hij maar wil, want duidelijke lijnen zijn daar niet voor uitgeschreven. Daar trekt de federatie misschien best wel een les uit.”

Foto: Erik van Leeuwen

23e plaats voor Dorian Boulvin op de halve marathon: “Ik heb op niveau gelopen”

“Ik heb een goede wedstrijd gelopen”, vertelde Boulvin met de glimlach. “Ik had een tempo van 3 min/km voor ogen en dat komt overeen met mijn eindtijd. De Italianen legden er in het begin wel stevig de pees op. Ze zijn deze temperaturen ook iets beter gewend dan ik. Ik kom uit het koude Font Romeu.”

“Hun tempo voelde niet heel comfortabel. Je ziet dat het niveau hier hoog is. Ik loop anderhalve minuut boven mijn PR en dat is vergelijkbaar met de toppers. Daaruit kan ik alleen maar concluderen dat ik op niveau gelopen heb.”

Voor Boulvin zit het seizoen er nu op. “Ik wou me kwalificeren voor dit EK en dat is gelukt. Nu is het tijd voor een rustpauze. Daarna begin ik toe te werken naar het EK in Leuven. Dat wordt mijn volgende doel.”

Simon Debognies eerste Belg op plaats 15 op halve marathon: “Ik liep de koers die ik moest lopen, maar was gewoon niet sterk genoeg”

Debognies had zichzelf graag iets hoger in de uitslag gezien. Toch kijkt hij tevreden naar zijn wedstrijdtactiek: “Ze zijn redelijk hard vertrokken. Ik heb me dan ook bewust achteraan in de groep gezet en af en toe een metertje gelaten. Toen ze voorin vertraagden ben ik naar voren opgeschoven. Daarna kwam de versnelling. Ik zat gelukkig perfect waar ik moest zitten. Mijn ambitie was top 8 en ik heb het grootste deel van de wedstrijd contact proberen houden met die plaats. Ik liep de koers die ik moest lopen maar ik was gewoon niet sterk genoeg.”

De hitte speelde daar wellicht een rol in. “Ik weet van mezelf dat ik niet al te best met warme omstandigheden om kan. Nochtans heb ik me daar goed op voorbereid, zowel voor als tijdens de koers. Ik was constant bezig met koelen en drinken. Geef me normale omstandigheden en ik denk dat er veel minder verval was geweest.”

Foto: Erik van Leeuwen

Hanne Verbruggen net in top 30 van halve marathon: “Ik wil dit zo snel mogelijk vergeten”

“Ik ben echt heel teleurgesteld”, klonk het klaar en duidelijk na afloop. “Ik heb een supergoede stage achter de rug in Sankt Moritz. Ik werkte er zonder problemen alle trainingen af en liep er ook vaak samen met buitenlandse dames. Dat helpt op zich wel om af te toetsen waar je staat. Ik durfde hopen op een top 20-notering. Een 30e plaats is niet om over naar huis te schrijven.”

“We zijn vrij snel gestart en dat verteerde ik niet goed”, legde Verbruggen nog uit. “Het was voor iedereen warm, dus op de temperatuur ga ik het niet steken. Ik wil deze wedstrijd zo snel mogelijk vergeten en weer naar Sankt Moritz vertrekken om verder te trainen. Op naar de volgende.”

Juliette Thomas loopt naar 21e plaats op halve marathon: “Mooi resultaat voor één van de jongste deelnemers”

Thomas mocht voor het eerste een EK op de weg afwerken en kan met een tevreden gevoel terugblikken op dit kampioenschap. “Mijn eerste outdoor EK is heel goed verlopen. Het is een mooi resultaat. Als 23-jarige was ik één van de jongste deelnemers aan de start. Voor Adeps is een top twaalf nodig om een contract te krijgen, maar dat is lastig. Met de geneutraliseerde Keniaanse atleten aan de start ligt het niveau echt hoog.

De jonge atlete kwam echter niet ongeschonden uit de wedstrijd. Veel houdt ze er gelukkig niet aan over. “Ik vond de start niet zo heel snel. Ik had al vroeg een groepje gevonden en dat ging goed. Tot er rond kilometer twaalf wat geduw was en ik ten val kwam. Mijn elleboog ligt wat open en ik voel mijn bovenbeen een beetje. Dat vroeg wel een beetje energie, maar goed. Van de warmte had ik vandaag gelukkig geen last, van stress evenmin. Ik was meer gestresseerd om de limiet af te dwingen dan om hier te lopen.”

Net als Boulvin last ook Thomas nu een rustpauze in. Vanaf juli begint ze aan de opbouw richting het winterseizoen.

Foto: Erik van Leeuwen

Paulien Couckuyt doorstaat reeksen 400m horden: “Geef mezelf een minieme kans op finale”

“In mijn hoofd zat ik in spaarmodus voor morgen. Ik wist dat ik mij vandaag in principe vrij makkelijk zou kunnen plaatsen waardoor ik niet in een winning mood zat. Ik voel wel dat er veel meer inzit dus ik ga morgen alles geven voor de finale”, klonk het met haar bekende gretigheid.

Die gretigheid was vandaag wel heel even zoek. “Het was de eerste keer in mijn carrière dat ik er precies niet zoveel zin in had. Ik weet niet hoe dat komt. Misschien voelde ik te weinig druk, geen idee. Die zal er mogen wel zijn. Ik hoop echt mijn snelste tijd van het seizoen te kunnen lopen. Normaal is mijn tweede koers altijd iets beter omdat ik dan de puntjes op ‘i’ probeer te zetten. Toch geef ik mezelf maar een minieme kans op de finale. Ik denk dat ik onder de 55 seconden moet duiken om door te stoten en voorlopig zijn mijn chrono’s allemaal rond de 55″5. Ik ben een kampioenschapsloper dus wie weet komt die uitschieter er op het juiste moment, al denk ik dat het voor mij nog te vroeg op het seizoen is.”

Thomas Carmoy naar hoogspringfinale: “Ik denk dat ik de benen heb om 2m30 te springen”

“De kwalificaties zijn nooit eenvoudig”, vertelde de hoogspringer na afloop. “Maar de finale is binnen dus opdracht volbracht. Ik heb maar drie sprongen moeten neerzetten. Als de lat nog naar 2m25 was gegaan, dan had ik er vertrouwen in dat me dat ook wel was gelukt. Ik voel me goed.”

Eventuele medaillekansen wuift Carmoy niet weg. “Ik voel me goed. Ik heb het gevoel dat ik stilaan ben aangepast aan de werking van Tia (Hellebaut; red.). We hebben afgelopen winter heel goed gewerkt en ik sta hier met een goede basis. Dat was misschien niet altijd te merken aan mijn prestaties, maar wel op vlak van mijn trainingen. Ik denk dat ik de benen heb om 2m30 te springen, dus alles is mogelijk.”

Foto: Erik van Leeuwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in