De 43ste AG Memorial Van Damme zal ook in 2019 de finale zijn van de IAAF Diamond League. Zopas werden de disciplines toegekend met het oog op één van de twee finales van het hoogstaande circuit. Het programma van de Memorial 2019 bestaat nu al zeker uit 16 disciplines. Op zes september mag het Koning Boudewijnstadion opnieuw vollopen voor de hoogmis van de atletiek. Hieronder lijsten we de 16 disciplines, samen met de eindlaureaten van 2018, voor u op.

Finales mannen

Geen 100m met Christian Coleman zoals afgelopen editie, maar wel de 200m. De titelverdediger in die discipline is de jonge Amerikaanse sprintsensatie Noah Lyles. Van de halve naar de volledige baanronde, waar we met Fred Kerley eveneens een Amerikaanse titelverdediger krijgen. Wij kijken alvast uit naar de terugkeer van Wayde Van Niekerk op die 400m.

Over naar het afstandslopen, waarin de 1500m eindelijk terugkeert naar Brussel met als titelverdediger de Keniaan Timothy Cheruiyot. Op de 3.000m steeple is zijn landgenoot Consesius Kipruto de man die in Zürich met de diamant ging lopen én dat op één spike. Nog zo’n nummer met obstakels is de 110m hordenSergey Shubenkov was afgelopen editie al bijzonder gelukkig om terug in Brussel te zijn en zal dat volgend jaar met plezier overdoen.

Op vlak van kampnummers krijgen we met het hinkstapspringen, kogelstoten en discuswerpen drie zeer aantrekkelijke nummers voorgeschoteld. Het hinkstapspringen was het afgelopen jaar een tweedstrijd tussen de Amerikaan Christian Taylor en de Cubaan Pedro Pablo Pichardo. Die laatste trok eind augustus aan het langste eind in onze hoofdstad. Het kogelstoten bij de mannen verhuist van Zürich naar Brussel. De Nieuw-Zeelander Tomas Walsh is de uittredende winnaar van de Diamond League. Het discuswerpen blijft in Brussel. Laten we hopen dat we de Jamaicaanse werpsensatie Fedrick Dacres opnieuw mogen ontvangen in het Koning Boudewijnstadion.

De winnaars van de Diamond Race in Brussel – Foto: Golazo (Tomas Sisk)

Finales vrouwen

Bij de vrouwen wordt er op de 100m gezocht naar een opvolgster voor de Ivoriaanse Murielle Ahouré. De 200m en 400m verhuizen naar Zwitserland. De dubbele baanronde komt wel onze richting uit. Op die 800m is Caster Semenya de huidige winnaar van de Diamond Race. De Keniaanse Hellen Obiri zal haar felbevochten diamant op de 5.000m kunnen verdedigen in ons land.

Net zoals bij de mannen blijven de hoge horden in ons land. Brianna McNeal zal het op de 100m horden knap lastig krijgen om haar titel te verdedigen tegen al haar Amerikaanse landgenotes, of komt de dreiging volgend jaar toch uit Europa, met onder meer Alina Talay en Elvira Herman.

In tegenstelling tot bij de mannen krijgen we in 2019 niet drie, maar vier kampnummers te zien. Caterine Ibarguen zorgde op de Memorial voor een onuitgegeven dubbel door zowel het hinkstapspringen, als het verspringen naar zich toe te trekken. De Colombiaanse verzekerde zich in Zürich, slechts één dag voor de Memorial van de winst in het hinkstapspringen. De Griekse Katerina Stefanidi brengt haar collega’s in het polsstokspringen naar Brussel begin september.  De Griekse atlete kan voor de vierde maal op rij eindlaureate worden van de Diamond League. Mariya Lasistkene werd de afgelopen slechts één keer gevloerd in het hoogspringen, maar niks lijkt haar in de weg te liggen om van de Diamond League een zoveelste zegetocht te maken. De Cubaanse Yaimé Pérez werd afgelopen editie nog de onverwachte winnares van het discuswerpen bij de vrouwen. Pérez stootte de tot dan onbetwiste koningin van het discuswerpen, de Kroatische Sandra Perkovic, van de troon. Neem Perkovic volgend jaar revanche?

Sandra Perkovic – Foto: Golazo (Tomas Sisk)

Atleten kunnen zich plaatsen voor de finales door voldoende punten te sprokkelen tijdens de 12 voorbereidende wedstrijden van de Diamond League. Er zullen ook enkele wildcards zijn, die de organisatie aan Belgische atleten kan verlenen.