Nafi Thiam moet passen voor de 44ste AG Memorial Van Damme. De olympische kampioen op de zevenkamp onderbindt te veel last aan haar achillespezen en wil geen risico’s nemen met het oog op het belangrijke jaar 2021. Rani Rosius is een nieuwe naam op de deelnemerslijst, net zoals de Keniaanse Faith Kipyegon die het WR op de 1000m zal aanvallen. 

Nafi Thiam tekent niet present op de 44ste AG Memorial Van Damme. Thiam ondervindt nog te veel last aan haar beide achillespezen en wil geen risico’s nemen. Daardoor valt ook de strijd in de driekamp weg tegen Katarina Johnson-Thompson, die wel in actie komt op de hoge horden en het hoogspringen. Naast de aanval op de uurrecords bij de mannen en vrouwen met respectievelijk Mo FarahBashir AbdiSondre Nordstad Moen en Sifan Hassan volgt er ook een wereldrecordpoging op de 1000m door Faith Kipyegon, die op de Diamond League in Monaco slechts 17 honderdsten boven het WR bleef. Het WR op de 1000m dateert van 1996 en werd door Svetlana Masterkova op de Memorial gelopen.

Het geplande kogelstoten voor de driekamp wordt vervangen door een 100m voor vrouwen, waarin een wedstrijd gebouwd wordt rond Rani Rosius die op het afgelopen BK AC de tweede performer aller tijden werd na Kim Gevaert. In het polsstokspringen bij de mannen krijgen Ben Broeders en Armand ‘Mondo’ Duplantis het gezelschap van olympisch kampioen Thiago Braz. Dat trio moet het meetingrecord van Renaud Lavillenie (5m96) aanvallen.

De AG Memorial Van Damme vindt dit jaar wegens de coronacrisis uitzonderlijk zonder publiek plaats, maar de meeting zal wel live te bekijken zijn op Sporza en op RTBF.