Gentenaar Bashir Abdi heeft opnieuw een sterke prestatie neergezet. De atleet van RCG werd vierde op de prestigieuze Dam tot Damloop in Nederland. De overwinning op de tien mijl ging naar de Oegandees Joshua Cheptegei. Bij de vrouwen won de Israëlische Salpeter na een beklijvende sprint.

Bashir Abdi kent fantastische maanden. Na zijn zilveren medaille in Berlijn, zijn persoonlijk record op de Memorial en zijn snelle halve marathon in Newcastle haalde hij nu in Nederland uit. Op de 34ste Dam tot Damloop streeds de sympathieke Gentenaar mee voor het podium. Uiteindelijk moest hij drie Afrikaanse atleten voor zich dulden waardoor hij finishte als vierde. Abdi nam al drie maal deel aan de Dam tot Damloop, de voorbije edities werd hij zesde. Ook zijn chrono van 46’08” bewijst dat hij beter in vorm is dan ooit tevoren. “Het was echt crossweer”, reageerde de 29-jarige Abdi. “De regen maakte het zeer glad waardoor ik minder grip had met mijn loopschoenen. Deze wedstrijd was mijn laatste wapenfeit van het seizoen, tijd voor wat welverdiende rust!”

Zien we Dame Tasama deze winter terug vooraan in het veld strijden? – Foto: Tomas Sisk

De overwinning bij de mannen ging naar de Oegandees Joshua Cheptegei. De vice-wereldkampioen op de 10.000m snelde in een regenachtige en koude editie naar een tijd van 45’15”. Alfred Ngeno uit Kenia werd tweede in 45’41”. Afewerki Berhane, afkomstig uit Eritrea, eindigde amper vier seconden voor Abdi. Dame Tasama toonde zich met een dertiende plaats. Khalid Choukoud was de beste Nederlander op de 10de stek. Belgen Regis Thonon en Stijn De Vulder konden zich nog net bij de beste twintig scharen en werden respectievelijk 18de en 19de.

De wedstrijd bij de vrouwen stond vooral bekend om het spannende slot. Lonah Salpeter en Dibabe Kuma gingen zij aan zij richting het finishlint. Uiteindelijk werd de Israëlische Salpeter aangeduid als winnares. Ze was met haar 50’45” net één seconde sneller dan de Ethiopische. De Nederlandse Susan Krumins mocht als derde mee op het podium.

Alle resultaten kan u bekijken via deze link.