Bashir Abdi heeft het opnieuw geflikt. De snelste marathonloper ooit in ons land heeft het BR voor de derde keer op een rij verbeterd. In Tokio bleef onze landgenoot tot net voorbij halfweg in de ruime kopgroep. Vervolgens spatte die groep uiteen. Abdi kon echter in het tweede groepje meeschuiven en bleef een hoog tempo ontwikkelen. Met een schitterende tweede plaats en eindtijd van 2u04:49 doet hij opnieuw een stevige hap uit zijn eigen BR van 2u06:14. Plots lijken we een medaillekandidaat voor de Spelen rijker.

Bashir Abdi trok naar eigen zeggen zonder al te grote verwachtingen naar Tokio voor zijn vierde marathon. De 22 uur durende reis van Ethiopië naar Japan had zijn tol geëist. Abdi had namelijk last van stramme spieren en een pijnlijke rug. De Belgische recordhouder zou aanvankelijk opteren om mee te lopen met een groep Japanse atleten, die hun nationaal record van 2u05:50 voor ogen hadden. Onze landgenoot volgde die aanpak welgeteld vijf kilometer. Daarna maakte hij een move naar de grote kopgroep, die razendsnel onderweg was. Halfweg passeerde Abdi namelijk na een slordige 1u02, zomaar even meer dan 50 seconden sneller dan tijdens zijn BR-race in Chicago. Op dat moment zat hij in twaalfde stelling. De omstandigheden in Tokio waren nagenoeg perfect. Het was er relatief warm voor de tijd van het jaar en er blies haast geen wind.

Van de grote kopgroep bleef weinig over. Abdi nestelde zich in een tweede groepje met onder meer de Japanse recordhouder Suguro Osako. Die laatste moest echter vroeger dan voorzien de rol lossen, wat niet kon gezegd worden over onze landgenoot, die bij de bevoorradingen telkens wat meters moest laten op zijn concurrenten. Na 30 kilometer passeerde Abdi in 1u28:30, waardoor een chrono onder 2u05 niet langer ondenkbaar was. Osako keerde overigens miraculeus terug naar de groep met de snelste Belg ooit. De Japanner ging stevig aan de boom schudden en slechts één iemand kon Osako volgen, namelijk onze eigen Bashir Abdi.

In de slotfase zou onze landgenoot plots het podium in zicht krijgen. Na een geweldige rush sprintte Abdi naar een onwaarschijnlijke tweede stek in een fenomenale 2u04:49, goed voor de tweede Europese prestatie aller tijden. Hij is nu ook sneller dan zijn mentor en boezemvriend Mo Farah op de marathon. Een collega bij het NN Running Team, Birhanu Legese uit Ethiopië, bleef als enige voor onze landgenoot. Legese klokte af na 2u04:15. Osako, die af te rekenen kreeg met zware steken in de zij, deed toch een kleine hap uit zijn eigen Japans record. Hij finishte na 2u05:29 en legde zo beslag op een vierde plaats.

Bashir Abdi is na vier marathons een heuse wereldtopper, aangezien hij voor de tweede maal op rij in de top vijf van een Marathon Major finisht én telkens de snelste slotkilometers van het hele pak neerzet. De Gentenaar lijkt plots een medaillekandidaat te zijn voor de Spelen in Tokio. Abdi mag overigens zijn Instagram-account opnieuw aanpassen. Dat had hij eerder dit jaar al gedaan na zijn BR’s van 2u07 en 2u06. Hopelijk is @bashirabdi204 nog beschikbaar!

Een impressie van zijn voorbereiding op zijn 2u04:49 kan u hieronder bekijken.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.