Nafi Thiam en Jonathan Sacoor zijn beiden genomineerd voor een prestigieuze trofee. Thiam is één van de tien genomineerden voor de titel van Europese Atlete van het Jaar. Sacoor zit bij de laatste tien voor de trofee van Rising Star in de Europese atletiek. Op 26 oktober worden de winnaars bekendgemaakt.

Het is niet de eerste keer dat onze Belgische meerkampster Nafi Thiam geselecteerd wordt voor een prestigieuze award. Vorig jaar werd ze door de IAAF en het publiek bekroond tot Atlete van het Jaar, maar greep ze als derde naast de titel van Europese Atlete van het Jaar. Met haar Europese titel heeft ze deze zomer haar strepen nog maar eens verdiend wat resulteert in een nieuwe nominatie. Ook de Nederlandse Sifan Hassan is aangewezen door de Europese atletiekfederatie.

De sprintkoning Sacoor op het WK voor junioren. – Foto: Erik Van Leeuwen

Jonathan Sacoor zijn prestaties bleven verre van ongezien. De 400m-loper werd wereldkampioen bij de junioren en won goud met de Belgian Tornados op het EK in Berlijn. De 19-jarige Sacoor maakt zo kans om tot Rising Star van de Europese atletiek benoemd te worden. Ook bij deze trofee zijn er tien genomineerden. De grootste kanshebbers, de Zweed Armand Duplantis en de Noor Jakob Ingebrigtsen, zijn ook genomineerd voor de titel van Europees Atleet van het Jaar.

Op 26 oktober worden de winnaars bekendgemaakt. Tot 5 oktober kan het publiek nog mee bepalen wie wint. Een vierde van de stemmen hangt namelijk af van de sociale media. Leden van de Europese federatie net als een expertenpanel en media zijn verantwoordelijk voor het overige deel.

De tien genomineerden voor de titel van Europese Atlete van het Jaar: Nafi Thiam, Sifan Hassan, Dina Asher-Smith, Christin Hussong, Mariya Lasitskene, Laura Muir, Maria Perez, Sandra Perkovic, Ekaterini Stefanidi en Anita Wlodarczyk.

De tien genomineerden voor de titel van Rising Star van de Europese atletiek: Jonathan Sacoor, Armand Duplantis, Jakob Ingebrigtsen, Sam Bennett, Max Burgin, Myhaylo Kokhan, Pal Haugen Lillefosse, Maksim Nedasekau, Dominic Ogbechie en Miltiadis Tentoglou.