John Heymans keert met een top 8-plaats huiswaarts van het WK indoor in Glasgow. Tijdens de 3.000m-finale beet hij zich vast in het spoor van local hero Josh Kerr, wat goed ging tot en met de laatste 300m. Toen de strijd helemaal losbarste moest Heymans afhaken. Met een achtste plaats in 7’48″18 kan hij niet ontevreden zijn.

Het talrijke publiek in de Emirates Arena verlekkerde zich al de hele avond op de WK-finale van de 3.000m. De wereldkampioen op de 1500m outdoor, Josh Kerr, zou voor eigen publiek namelijk jagen op een nieuwe wereldtitel. John Heymans mocht het feestje vanop de eerste rij meemaken.

Het startschot werd gegeven en de wedstrijd trok zich gezapig op gang. Tot Selemon Barega na twee ronden een eerste stevige prik uitdeelde. De Ethiopiër stormde naar de kop en dwong de rest van het pak om een tandje hoger te schakelen.

Heymans volgde attent in de achterhoede, met Kerr enkele plaatsen voor hem. De Belgische indoorrecordhouder op de 5.000m maakte plaatsen goed naar mate de wedstrijd vorderde maar liet het kopwerk aan de anderen over. Met nog twee ronden te gaan barstte de wedstrijd helemaal open. Kerr stormde naar voor. Heymans zat waar hij moest zitten, probeerde aan te pikken, maar slaagde niet in zijn missie. Gezien het wedstrijdverloop kan hij niet klagen met een achtste plaats in 7’48″18. Het goud ging naar Kerr in 7’42″98. Yared Nuguse en Barega mochten mee het podium op.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

Bij de vrouwen snelde de Amerikaanse Elle St. Pierre naar de wereldtitel. Een verrassing van formaat want daarvoor moest ze voorbij topfavoriete Gudaf Tsegay. Pas in de laatste tientallen meters had ze de Ethiopische te pakken. St. Pierre kwam aan in 8’20″87, een kampioenschapsrecord De Schotse thuisloopster Laura Muir kon net niet meestrijden om de medailles en werd vijfde. Beatrice Chepkoech was de nummer drie.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

John Heymans: “Tactisch ging het perfect”

“Tactisch ging het perfect, ik verlies het omdat mijn snelheid in de laatste ronde te laag ligt. Ik ben nooit ingesloten geraakt en heb niet al te veel in de buitenste banen gelopen. Ik kan mezelf op tactisch vlak niks verwijten.”

“Mijn aerobe vorm is monsterlijk goed. In een snelle koers aan constant tempo ben ik de wereldtop waard. Mijn topsnelheid daarentegen is niet op niveau. Ik ben 100% zeker dat die er nog komt, daar werk ik elke dag aan. Enerzijds voelt dat zuur omdat ik niet kan meestrijden met het pak vooraan, anderzijds voel ik mij een outsider die op een gegeven moment met die gasten gaat meestrijden. Liefst zo snel mogelijk. Dat motiveert mij enorm. Ik geloof erin, droom groots en ben leergierig.”

“Gezien mijn sterke punten moet ik in de toekomst naar de langere afstanden kijken. Nu ben ik echter met de Spelen en de 5.000m bezig dus er komen 1500’en aan. Dat ik de limiet al vast heb, geeft mij de ruimte om de komende maanden aan mijn snelheid te werken, ik doe er alles aan om die op punt te krijgen.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in