In Los Angeles stonden er de afgelopen twee dagen geen Belgen aan de start, maar wel heel wat internationale toppers. Zij lieten enkele straffe prestaties noteren met drie beste wereldjaarprestaties tot gevolg. In LA kregen we ook een zeldzaam optreden van Sydney McLaughlin-Levrone. Zij vlamde op de voor haar ongewone 200m. Een paar duizend kilometer oostelijker vielen in Atlanta de resultaten op de ongebruikelijke 150m op, net als het verspringen.

Vijf beste wereldjaarprestaties in Los Angeles

Aan de Westkust van de Verenigde Staten in Los Angeles verzamelde heel wat internationale toppers. Het resultaat? Drie beste wereldjaarprestaties. Op vrijdagavond al liep Selemon Barega, de regerende olympische kampioen op de 10.000m, naar een tijd van 12’51”60. Op zaterdagavond sprong Rai Benjamin met een kanontijd van 46”64 op de 400m horden in het oog. Het is namelijk de negende snelste tijd ooit en dat zo vroeg op het seizoen. De Amerikaan staat nu vier keer in de top tien aller tijden. De derde wereldjaarprestatie van de tweedaagse wedstrijd kwam op naam van de Oegandese Halimah Nakaayi. Ze liep met haar tijd van 1’57”56 op de 800m tevens een nationaal record.

Ook in andere disciplines werden sterke prestaties neergezet. Tweevoudig wereldkampioen Joe Kovacs stootte zijn kogel 22m93 ver. Dit jaar liet alleen de Italiaan Leonardo Fabbri al een verdere afstand noteren. Hij stootte zijn kogel enkele dagen geleden naar 22m95. De wereldrecordhouder Ryan Crouser kwam dit seizoen enkel nog maar in de zaal in actie. Sydney McLaughlin-Levrone, de regerende olympische kampioene op de 400m horden, maakte een uitstapje naar de 200m. De Amerikaanse liep naar een snelle 22”07. Eerder dit jaar liep ze ook al naar 12”71 – met tegenwind – op de 100m horden. De specialiste van de lage horden is dus duidelijk klaar om de degens te kruisen met Femke Bol, al is de vraag of de twee elkaar voor de Spelen gaan treffen.

Op de 800m bij de mannen liep de Amerikaan Bryce Hoppel ook nog naar de vierde snelste tijd dit jaar (1’43”68). Op de 400m horden zette de Amerikaanse Anna Cockrell de tweede snelste tijd van het jaar (53”75) neer. De Ethioopse Diribe Welteji liep ten slotte naar 3’55”25 op de 1500m. Een chrono die in 2024 nog maar tweemaal werd overtroffen.

Ook veel sterke prestaties in Atlanta

Aan de andere kant van de VS stond op zaterdag in Atlanta een ongewone afstand van 150m op het programma. Bij de vrouwen lieten de Amerikaanse Candace Hill en Nigeriaanse Favour Ofili op hetzelfde moment de chrono stoppen. Met 16”30 komen ze op een gedeelde zesde plaats aller tijden terecht. Noah Lyles, de wereldkampioen op de 100m en 200m, was de blikvanger bij de mannen. Met zijn tijd van 14”41 komt de Amerikaan op een gedeelde tweede plek aller tijden terecht. Enkel Usain Bolt liep in 2009 met 14”35 sneller.

Foto: Jeroen De Meyer

In het verspringen sprong Tara Davis-Woodhall in het oog. De Amerikaanse is de te kloppen vrouw in het verspringen op dit moment. Ze sprong dit seizoen al 7m18, 7m16 en 7m07 en had daarmee de drie verste sprongen van dit seizen in handen. In Atlanta deed de verspringster daar nog een sprong van 7m17 bij. Op de 100m evenaarde de Amerikaanse Aleia Hobbs haar seizoensbeste van 10”88, de tweede snelste tijd van dit seizoen. Op de 100m bij de mannen ging Akani Simbine met de zege lopen. De Zuid-Afrikaan liet de chrono stoppen na 9”90 en is voorlopig de snelste man van het jaar. Ook Grant Holloway liep naar een beste wereldjaarprestatie. Op de 110m horden snelde de Amerikaan naar een tijd van 13”07.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in