Het doek is ondertussen gevallen over het WK in Boedapest. Op de slotdag werden er nog zeven finales betwist. Die op de 5.000m was alvast om van te smullen want pas in de allerlaatste meters kon Jakob Ingebrigtsen zich zegezeker wanen. De 4x400m-finale bij de dames leverde een vijfde plaats op voor de Belgian Cheetahs maar het is vooral de laatste 400m van Femke Bol die bij het grote publiek zal blijven hangen.

Vier dagen na de verrassende tweede plaats van Jakob Ingebrigtsen op de 1500m, kreeg de Noor een nieuwe kans op de 5.000m. Zijn wedstrijdtactiek werd er ondanks die zeldzame nederlaag niet anders op. Ingebrigtsen liet zich in het begin van de wedstrijd voorin niet zien. Op een kilometer van het einde liet hij de tegenstand toch even weten dat hij er nog steeds is.

Met acht gingen ze uiteindelijk de laatste ronde in. Toen Mohamed Katir op 200m van het einde aan de boom ging schudden, reageerde de titelverdediger onmiddellijk. Het werd een duel op het scherpst van de snee waarbij Ingebrigtsen pas in de laatste vijf meter het laken naar zich toetrok. De 22-jarige ster verlengde met 13’11″30 zijn wereldtitel. Katir had al een WK-medaille op de 1500m van vorig jaar en doet daar nu nog een zilveren bij op de 5.000m. Jacob Krop kwam een seconde na Ingebrigtsen als derde binnen.

De twee finales van de 4x400m konden vooral op veel spanning rekenen bij de dames. Na aflossingen van Eveline SaalbergLieke Klaver en Katelijne Peeters mocht Femke Bol in derde positie voor de allerlaatste keer de piste op. Bol leek niet meteen dichterbij te komen op Groot-Brittannië en Jamaica, tot bij het uitkomen van de laatste bocht op turbomodus overschakelde. Ze ging Groot-Brittannië voorbij en pakte in de allerlaatste meters nog de stilvallende slotloopster van Jamaica. Ze deden het in een beste wereldjaarprestatie van 3’20″72. Onze landgenoten vochten zich knap naar de vijfde plaats.

Foto: Jeroen De Meyer

Bij de mannen zagen we voor het eerst sinds 2008 geen Belgisch kwartet in de 4x400m-finale. En dus zou er al minstens één ander land op het podium staan in vergelijking met vorig jaar. Frankrijk was daar de verrassing. De Franse brigade bleef Jamaica knap voor in een nieuw nationaal record. Voorin was er zoals verwacht niets te doen tegen de Verenigde Staten. Quincy HallVernon NorwoodJustin Robinson en Rai Benjamin haalden het met een seconde bonus in 2’57″31.

In het hoogspringen pakte Yaroslava Mahuchikh na twee zilveren plakken haar allereerste WK-goud in openlucht. De Oekraïense atlete die sinds de oorlog regelmatig in België traint, wipte als enige over 2m01. De sympathieke atlete moet zich goed gevoeld hebben want ze verhoogde nadien de lat nog naar 2m07, maar die liet ze er niet opliggen. Eleanor Patterson, de titelverdedigster, pakte het zilver met 1m99. Haar Australische landgenote Nicola Olyslagers verzekerde zich met diezelfde hoogte van brons.

Foto: Jeroen De Meyer

Als twee honden vechten om een been op de 800m, dan loopt schaduwfavoriet Mary Moraa ermee heen… Athing Mu heeft haar titel niet kunnen verlengen op de dubbele baanronde. De Amerikaanse zette zich aan kop tijdens de eerste 150m en legde toen de boel relatief stil. Na een niet al te snelle doorkomst was het nog steeds Mu aan de leiding, maar Moraa hijgde in haar nek. Ook het Brits duo Jemma Reekie en de gevreesde Keely Hodgkinson lagen op vinkenslag. Pas bij het uitkomen van de laatste bocht ging Moraa voorbij Mu. Hodgkinson kwam dankzij een stevige eindsprint nog gevaarlijk dichtbij maar geraakte niet meer voorbij Moraa. De nieuwe wereldkampioene klokte een nieuw PR van 1’56″03, drie tienden sneller dan de nummer twee. Mu werd wel nog derde met 1’56″61.

Op de 3.000m steeple was het de wereldrecordhoudster die meteen het vuile werk ging opknappen. Beatrice Chepkoech zette zich vroeg aan kop en bepaalde het tempo. Iets voorbij halfweg koers zaten er nog twee atleten in haar spoor: Winfred Mutile Yavi en Faith Cherotich. Chepkoech maakte er een uitputtingsslag van waardoor Cherotich gezien was. In de laatste ronde moest de Keniaanse het ook ontgelden. Ze had niets meer in de tank om de aanval van Mutile Yavi te beantwoorden. De Keniaanse die nu uitkomt voor Bahrein staat na twee vierde plaatsen op een WK nu op één met een beste wereldjaarprestatie van 8’54″29. Chepkoech en Cherotich bezetten plaatsen twee en drie.

Foto: Jeroen De Meyer

De olympische kampioen in het speerwerpen mag zich nu ook wereldkampioen noemen. Neeraj Chopra bleef met zijn beste worp van 88m17 iedereen voor. Daardoor mag hij zijn zilveren exemplaar van vorig jaar inruilen voor de hoogst haalbare kleur. Pakistan pakte dankzij Arshad Nadeem zilver met 87m82. Jakub Vadlejch pakt opnieuw brons. Over de prestatie van Timothy Herman leest u hier alles.