Renaud Lavillenie, Shawn Barber en Armand Duplantis hebben vroeg op het seizoen voor een hoogstaande polsstokcompetitie gezorgd. Voor het eerst sinds 1999 gingen drie mannen over 5m92 in dezelfde competitie. Voor Duplantis betekende die hoogte zelfs een wereldrecord bij de junioren, al moet dit laatste nog gevalideerd worden.

De 23-jarige Canadees Shawn Barber kwam er deze winter op het WK niet aan te pas. Renaud Lavillenie bewees daarentegen opnieuw zijn suprematie en won zijn derde wereldtitel indoor. Een zevende plaats was weggelegd voor de 18-jarige Armand Duplantis. De Zweed is één van de opkomende talenten in het spectaculaire polsstokspringen.

In Austin, tijdens de Texas Relays, kwamen deze kleppers tegen elkaar uit. Duplantis verbeterde zijn record naar 5m92. Met de nodige goedkeuring van de IAAF is dit een nieuw wereldrecord bij junioren. Barber en Lavillenie klaarden die hoogte bij hun eerste poging.

De lat ging daarna naar 5m97, maar die hoogte kon niemand overbruggen. 5m92 is wel goed voor een verbetering van de wereldjaarprestatie met liefst twaalf centimeter. De overwinning ging wel naar Lavillenie, die geen foute pogingen liet optekenen. De Fransman is alvast gewaarschuwd voor het opkomende talent Duplantis, die duidelijk zijn grenzen nog niet is tegengekomen.