De Birmingham Arena ging vrijdagavond voor het eerst in vuur en vlam. Katarina Johnson-Thompson schonk de Britten op de vijfkamp hun eerste gouden plak. In afwezigheid van Nafi Thiam maakte ze haar favorietenrol helemaal waar.

“Er kwamen nog net geen tranen, maar het begon tijdens het volkslied wel stilletjes aan tot mij door te dringen”, sprak Johnson-Thompson na de podiumceremonie. Het was haar derde medaille op een internationaal kampioenschap, maar de eerste wereldtitel. “Dit betekent heel veel, zeker omdat het voor eigen publiek was. Er zaten meer dan tien familieleden in de zaal. Hier droom ik al jaren van.”

De start was met 8″36 op de horden niet geweldig voor de Britse, die een persoonlijk record heeft van 8″18. Maar het kwam nog helemaal goed. “Het was een lange dag en zoals altijd in de meerkamp waren er moeilijke momenten. Ik werd ook nog eens ziek afgelopen week, maar het was het allemaal waard. Voor één keer was kogelstoten de grootste meevaller.” Werpen is nooit haar specialiteit geweest, maar Johnson-Thompson stootte een persoonlijk record van 12m68.

Deze zomer wordt ‘KJT’, de nummer vijf van het WK in Londen vorig jaar, ongetwijfeld een van de belangrijkste belagers van Nafi Thiam. Zowel in Götzis in mei als in Berlijn in augustus. In september 2016 verhuisde ze naar Montpellier, waar ze nu samen traint met Kevin Mayer. Die kan vanavond goud halen op de zevenkamp.

“De verhuis naar Frankrijk begint zijn vruchten af te werpen. Ik mis mijn honden wel heel erg, maar verder is het een succes. Deze titel is behalve mooi op zich ook veelbelovend voor het outdoorseizoen, maar er blijft wel nog veel werk te verrichten. Mijn ogen zijn gericht op het EK in Berlijn.”