Femke Bol heeft haar laatste voorbereidingswedstrijd in de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio zoals verwacht gewonnen. Op de Diamond League in Gateshead liep Bol met ruime voorsprong naar de zege in 53″24. Katarina Johnson-Thompson kon niet overtuigen in het verspringen en trekt dus zonder de verhoopte vertrouwensboost naar de Spelen. De Spanjaard Mohamed Katir verbrak nog maar eens een Spaans record. In de 3.000m knalde hij naar de overwinning in een meetingrecord van 7’27″64.

Femke Bol heeft haar voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio in stijl afgesloten. Op de Diamond League in Gateshead, waar eerder dit seizoen ook al een Diamond League gepland stond, knalde onze noorderbuur naar een tijd van 53″24. Bol hield de concurrentie ver achter zich, aangezien Shamier Little en Janieve Russell op meer dan een seconde volgden. Voor Bol was Gateshead haar 12de opeenvolgende overwinning op de lage horden sinds ze vorige zomer aan een heuse streak begon. In Tokio kijkt de Nederlandse recht in de ogen van wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin en voormalig wereldrecordhoudster Dalilah Muhammad.

In het verspringen bij de vrouwen werd het uitkijken naar de terugkeer van Katarina Johnson-Thompson op het allerhoogste niveau. ‘KJT’ kon echter allerminst overtuigen in de verspringbak. Met veel moeite sprong de Britse wereldkampioene op de zevenkamp drie keer voorbij zes meter met als uitschieter 6m10. De grootste concurrente van Nafi Thiam op de zevenkamp reist dus zonder een extra dosis vertrouwen af naar Tokio. De zege in het verspringen ging zoals verwacht naar Maryna Bekh-Romanchuk. De Oekraïense zette zowel het beste resultaat in de eerste vijf pogingen, als in de allesbepalende ‘Final 3’ neer met respectievelijk 6m77 en 6m67.

Katarina Johnson-Thompson – Foto: Golazo

Mohamed Katir blijft intussen verbazen. De Spanjaard opteerde in Gateshead voor de 3.000m, een afstand waarop hij eerder dit jaar in zaal imponeerde. In die 3.000m rekende hij af met de Australiër Stewart McSweyn. Katir klokte af na 7’27″64, goed voor een meetingrecord én het derde Spaans record in een maand tijd. Eerder was Katir al goed voor nationale records op de 1500m en 5.000m. Elliot Giles bewees dan weer dat zijn uithouding op punt staat om in Tokio mee te dingen naar goud op de 800m. Giles won de beroemde Emsley Carr Mile in een degelijke 3’52″49. Hij versloeg zijn jonge landgenoot Jake Heyward, die niet opdaagde voor het EK voor beloften, met één honderdste. Bij de vrouwen was de Amerikaanse Kate Grace op de mijl goed voor een beste wereldjaarprestatie. Grace, die op de Amerikaanse trials zevende werd in de 800m-finale, liep naar een chrono van 4’27″20.

Regerend olympisch kampioene op de 100m en 200m, Elaine Thompson-Herah, haalde het op de 200m. De Jamaicaanse kende weliswaar geen perfecte race, aangezien ze in de bocht een aantal keer moest corrigeren. Toch was ze duidelijk de sterkste in 22″43 voor de Britse Jodie Williams en Blessing Okagbare. Williams zou een uur later ook de 400m voor haar rekening nemen en daarin voor het eerst onder 51 seconden duiken. De zege op de baanronde bij de vrouwen ging naar de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson in 50″44. De Amerikaanse 100m-kampioen Trayvon Bromell bewees zich door vlotjes de zege veilig te stellen door als enige onder tien seconden te duiken met 9″98. Speerwerper Johannes Vetter kon niet geheel overtuigen tot de laatste worp. Daarin bewees de Duitser zich dankzij 85m25. De Portugees Pedro Pablo Pichardo ontpopt zich meer en meer tot dé topfavoriet voor olympisch goud in het hinkstapspringen. Pichardo liet slechts twee geldige pogingen optekenen, maar was met 17m29 en 17m50 veruit de sterkste.

Op de hoge horden was de Britse Cindy Sember aan het feest met een knappe 12″69. Nadine Visser lijkt week per week progressie te boeken nadat ze zich in de maand mei blesseerde aan de hamstrings. De Nederlandse recordhoudster noteerde een seizoensbeste van 12″78 en werd dankzij die chrono nipt derde. Bij de mannen kon regerend olympisch kampioen Omar McLeod zich niet revancheren nadat hij zich op de Jamaicaanse trials niet wist te plaatsen voor Tokio. McLeod moest zijn meerdere erkennen in landgenoot Ronald Levy die afklokte na 13″22. Sandi Morris was de beste in het polsstokspringen met een sprong over 4m76. In de 800m verraste de Amerikaan Isaiah Harris. Harris is er niet bij in Tokio, nadat hij zich op de Amerikaanse trials niet kon plaatsen. Dat hield hem niet tegen om onder meer de nummers één en twee van de trials achter zich te laten in Gateshead met 1’44″76. Amerikaanse kampioen Clayton Murphy en Bryce Hoppel haalden namelijk niet eens het podium, aangezien Wycliffe Kinyamal en Peter Bol beslag legden op de tweede en derde stek.

Nadine Visser – Foto: Erik van Leeuwen