Noor Vidts is dé uitgesproken medaillekandidate binnen het Belgische team op het WK indoor. Vidts neemt vandaag de vijfkamp voor haar rekening en kan vanavond zomaar een medaille grijpen in de Servische hoofdstad Belgrado. Hoe komt onze landgenote voor de dag op haar eerste WK indoor én kan ze mogelijk in de voetsporen van Tia Hellebaut treden als wereldkampioene in zaal? U volgt het hier. 

19u55: GOUDDDDDD! Dat heet dan het afmaken in stijl, wow. Wat een ontknoping van de vijfkamp. Eigenlijk leek goud op papier al quasi een zekerheid, maar een wedstrijd moet nog altijd gelopen worden. Noor Vidts ging gecontroleerd van start en volgde attent in het spoor van Sulek. Pas in de laatste ronde ging Vidts over haar dichtste concurrente. Daarna wervelde ze gewoon door. Ze raasde iedereen voorbij en kwam met de armen in de lucht over de finish. Met 2’08″80 zette ze alweer een nieuw persoonlijk record neer. Het brengt haar op een totaal van 4.929 punten en neemt daarmee het BR over van niemand minder dan Nafi Thiam. We hebben een nieuwe wereldkampioene dames en heren! Vidts mag zich daarnaast ook de zesde performer aller tijden noemen. Meer over dit huzarenstukje lees je hierhier.

18u20: 6m33 en dus geen verbetering meer in de laatste poging. Ach, ’t is al mooi geweest. We mogen stilaan echt beginnen dromen van goud én dus een nieuwe wereldkampioene in ons land. Onze landgenote heeft nu 3.947 punten op zak, 67 meer dan Sulek. Voor het brons zijn er wel wat verschuivingen. Hawkins kreeg drie keer een kruis achter haar naam waardoor ze een medaille kan vergeten. Haar landgenote Kendell Williams zou daar wel eens van kunnen profiteren. Williams schreef het verspringen op haar naam door in de laatste poging naar 6m69 te zweven. Daarmee rukt ze op naar de derde plaats in de stand. We spreken opnieuw af om 19u50 voor de 800m!

18u00: Constant is ze wel, die Noor Vidts. Opnieuw een sprong van een hoog niveau: 6m55! Met de nulsprong van Sulek kwamen we wel even goed weg. De nummer twee in het klassement eindigde ver in de zandbak, maar zat in de plasticine met haar voet. Voor Hawkins wordt het nog bibberen in de derde poging. Voorlopig kan zij nog geen geldige sprong voorleggen.

17u45: We mogen niet vloeken maar WHAT THE… Wat een openingssprong van Noor Vidts. 6m60, alsjeblieft! Kan er nog iets bij? Er zat zeker nog wel een beetje marge op. Als Vidts op dit elan doorgaat, dan stevent ze af op 4.900 punten. Sulek leek het nochtans even spannend te maken met een nieuw PR van 6m43, maar Vidts solliciteert nu wel overduidelijk naar het goud. Laat die tweede poging maar komen!

17u00: Over een half uur gaat het verspringen van start. In afwachting van het vierde nummer van de vijfkamp hebben we even de records van Hawkins en Sulek onder de loep genomen. In de zandbak is Noor Vidts in principe duidelijk de betere. Zowel Hawkins als Sulek kwamen in- of outdoor nog nooit voorbij 6m30. Vidts daarentegen heeft het in zich om, als alles mee zit, richting 6m50 te gaan. Op de 800m heeft Hawkins nog nooit potten gebroken. Sulek is dan weer de evenknie van Vidts op dit nummer. Alles zal dus afhangen van het verspringen. Komaan Noor!

14u45: Noor Vidts kon zich niet meer verbeteren in de tweede en derde poging. Met 14m03 blijft ze dus een kleine 20 cm verwijderd van haar PR. Het goede nieuws is dat er iets is fout gelopen met het opmeten van de eerste poging van Hawkins. Hawkins kreeg in eerste instantie 14m66 achter haar naam, maar dit werd nadien gecorrigeerd naar 14m02. Sulek kon zichzelf niet overtreffen in deze discipline. Daardoor staat Vidts momenteel opnieuw aan de leiding in het klassement. Met 2.907 punten loopt ze overigens ook 40 punten voor op haar PR. Sulek en Hawkins zitten Vidts wel op de hielen. Zij volgen op respectievelijk 12 en 21 punten. KJT mag met een vijfde plaats en 2.773 stilaan een kruis maken over eventuele medaille-ambities.

13u45: Geen slecht begin voor Noor Vidts in het kogelstoten. De vice-Europese indoorkampioene stoot meteen haar gewicht naar een fraaie 14m03. Hier kan ze hopelijk weer wat punten uitlopen op Sulek. De leidster in de tussenstand moest het doen met 12m49 in de eerste poging, maar kan normaal wel een metertje beter. Het wordt trouwens oppassen voor Hawkins. De Amerikaanse volgt Vidts op de voet in de tussenstand en zette met 14m66 al meteen een PR neer met haar kogel.

12u45: Helaas, geen 1m86. Nochtans liet Vidts enkele meer dan degelijke pogingen noteren. Met 1m83 kan Vidts echter niet ontevreden zijn. Ze loopt nog steeds voor op haar eigen persoonlijk record en blijft het ook in de tussenstand goed doen. De leiding moet ze afstaan aan de Poolse Adrianna Sulek. Met een persoonlijk record van 1m89 achter haar naam is het niet onlogisch dat zij hier de betere is. Sulek sprong als enige over 1m86 en gaat daarmee aan de leiding in de tussenstand. Haar voorsprong op Vidts bedraagt amper 30 punten dus alles kan nog. Chari Hawkins zit Vidts wel op de hielen. Ook daar bedraagt het verschil amper 20 punten.

12u30: Ook op 1m83 kent Vidts geen enkele moeite. Onze landgenote evenaart daarmee haar beste prestatie in een vijfkamp en kan straks op zoek naar een PR in het hoogspringen. Gezien het gemak waarmee de atlete van VAC momenteel aan het werk is, behoort een sprong over 1m86, of zelfs hoger, tot de mogelijkheden.

11u55: Het was een sprong met flair! Noor Vidts sprong moeiteloos over 1m80. Iemand is hier goed op dreef…

11u40: Voor het eerst kreeg de lat een kleine tik. Noor Vidts raakte de lat nipt bij haar eerste poging over 1m77, maar deze bleef mooi liggen. Op naar de 1m80! Holly Mills zien we op deze hoogte niet meer terug. Zij bleef steken op 1m77. ‘KJT’ is ondertussen aan haar competitie begonnen. Haar zien we uiteraard wel terug op 1m80.

11u35: Noor Vidts is ondertussen opnieuw aan zet. In het hoogspringen wipte de huidige leidster in de tussenstand al vlot over 1m68, 1m71 en 1m74. Op een testwedstrijd eerder deze maand klaarde de meerkampster 1m76. Met een persoonlijk record van 1m84 achter haar naam mogen we vandaag toch op net iets meer hopen. Katarina Johnson-Thompson is normaal één van de allerbeste hoogspringster in het deelnemersveld. Zij kwam voorlopig nog niet in actie.

9u45: Van een stevige binnenkomer gesproken! Noor Vidts kon haast niet beter aan haar vijfkamp beginnen. Op de 60m horden, de eerste discipline van de dag, schoot de vice-Europese kampioene degelijk uit de blokken. In het tweede deel van de wedstrijd maakte ze het verschil. Onze landgenote kwam zelfs als eerste over de finish in de snelste reeks. Met 8″15 doet ze meteen gevoelig beter dan haar PR van 8″24. De leiding moet Vidts voorlopig wel delen met Holly Mills. De Britse kreeg exact dezelfde tijd achter haar naam. Katarina Johnson-Thompson, die andere Britse, kwam niet goed voor de dag. ‘KJT’ moet het stellen met een matige 8″45. Het lijkt er dus op dat de wereldkampioene outdoor dan toch niet op tijd fit is geraakt. Qua punten ligt Vidts nu al voor op het schema van haar beste vijfkamp vorig jaar tijdens het EK indoor in Torun. Mits een superdag kan Vidts de komende proeven op zoek gaan naar een totaalscore boven 4.900 punten. Het BR van Nafi Thiam (4.904 punten) kan zomaar voor de bijl gaan vandaag.

Noor Vidts gaat om 9u44 van start in de tweede en meteen ook snelste reeks op de 60m horden, de eerste discipline van de vijfkamp. Onze landgenote neemt het meteen op tegen Katarina Johnson-Thompson, die volgens het Britse team bijzonder overtuigende dingen liet zien in haar voorbereiding op het WK en dus gezien haar PR van 5.000 punten op papier de grote favoriete is. De snelste van het pak op de hoge horden is normaal gezien haar Britse landgenote Holly Mills, die eerder dit seizoen al 8″17 noteerde. Vidts was op het afgelopen BK indoor goed voor 8″24.