De IAAF heeft een nieuw evenement opgericht: de Athletics World Cup. Acht naties die uitblinken in atletiek zullen deze zomer op 14 en 15 juli in Londen strijden om de eerste wereldbeker. Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekfederatie, noemt het alvast een “spannend innovatief evenement”.

Groot-Brittannië, de VS, Polen, China, Duitsland, Frankrijk, Jamaica én Zuid-Afrika zijn de landen die mogen deelnemen aan de allereerste Athletics World Cup. Elk land mag één man en één vrouw selecteren per discipline. Het land dat de meeste punten kan binnenhalen wint de wereldbeker. Het evenement lijkt veel weg te hebben van Nitro Athletics dat vorig jaar rond deze tijd voor de eerste (en laatste?) keer werd georganiseerd.

De competitie bevat zowel kamp- als loopnummers tot en met de 1500m. Londen is de eerste stad die dit prestigieuze nieuwe project mag coördineren. De datum, zaterdag 14 en zondag 15 juli, lijkt voorlopig wel wat Britse tegenstand te kennen. Dat weekend is er namelijk ook de finale van het WK voetbal en valt ook de beslissing in het tennistoernooi van Wimbledon, dat eveneens in Londen plaatsvindt.

IAAF-voorzitter Sebastian Coe reageerde kort: “Ik verwacht veel van dit vernieuwend evenement. Acht toplanden doen mee mét hun atleten van wereldklasse. Dit wordt een opwindende ervaring voor deelnemers én fans.” Het prijzengeld loont alvast de moeite. Zo’n 2 miljoen dollar wordt verdeeld over de acht landen.