De mixed relays waren “slechts” een leuke opwarmer voor waar de Great Edinburgh XCountry echt om draait, namelijk een vierdelige strijd tussen Europa, Groot-Britannië en de VS. De mannen en vrouwen vochten na de relays elk nog een strijd uit, net als de junioren. Soufiane Bouchikhi werd als enige Belg geselecteerd om team Europa te vertegenwoordigen en deed dit met verve! Een straffe vierde plaats was zijn verdict en hiermee deed hij een grote duit in het zakje om Europa naar de overwinning te loodsen.

De Turk Kaan Kigen Ozbilen, Europees kampioen én aanvoerder van het Europese team, toonde dat het geen toeval was dat hij in Samorin de lakens naar zich toe trok. In Edinburgh toonde hij opnieuw zijn goede doen door de hele groep de ganse wedstrijd op sleeptouw te nemen. Onder zijn impuls dunde de groep stelselmatig uit. Geen probleem voor Soufiane Bouchikhi die zonder moeilijkheden leek mee te gaan met de kopgroep en zelfs regelmatig zijn neus aan het venster stak door naast Ozbilen te komen lopen.

Foto: Bjorn Paree

Bij het ingaan van de laatste ronde bestond de kopgroep nog uit het kwartet Ozbilen-Korir-Kaya-Bouchikhi. Er stond geen maat op Ozbilen die het tempo maar bleef opdrijven. Bouchikhi en Ali Kaya waren de eersten die de rol moesten lossen. Ozbilen, duidelijk op de tanden bijtend, kon zelfs een gaatje slaan op Leonard Korir. Die laatste gaf zich echter niet zomaar gewonnen en ging met een ultieme versnelling op en over de Europese kampioen. De wedstrijd werd net als vorig jaar gewonnen door een Amerikaan, want ook toen mocht Korir dankzij een verschroeiende versnelling op het einde het zegegebaar maken. Bouchikhi werd héél knap vierde en had slechts zeven seconden meer nodig dan de winnaar. Vorig jaar werd onze landgenoot nog achtste, dit jaar deed hij dus nog straffer!

Bij de vrouwen ging het er minder spannend aan toe. Yasemin Can werd op voorhand getipt als één van favorieten voor de overwinning en maakte dit zonder al te veel problemen waar. In tegenstelling tot het EK waar ze zonder enige spanning de titel veroverde, verliep het vandaag verrassend moeizamer. De Britse Emelia Gorecka kwam op het einde nog sterk opzetten en moest uiteindelijk maar twee seconden toegeven op Can.