Twee weken na de Easykit CrossCup Relays is het zondag tijd voor de tweede manche van het regelmatigheidscriterium. Het Zilvermeer in Mol biedt een attractief parcours met een flinke zandstrook, maar ook de paraplu zou zondag weleens van pas kunnen komen. Wij blikken al eens vooruit.

Het kwik daalt komende dagen tot onder de 10 °C, maar van sneeuw of fikse regenbuien is nog lang geen sprake. Het mulle zand in Mol kan er zondag mogelijk wel iets vlotter beloopbaar bij liggen dan vorige jaren, want zowel zaterdagavond als zondagvoormiddag wordt er lichte neerslag voorspeld. Misschien wel koren op de molen van Sofie Van Accom, die op snelle omlopen het best voor de dag komt. Bij afwezigheid van Louise Carton, die normaliter in Roeselare haar wederoptreden maakt, lijkt de atlete van AC Herentals de favoriete bij de Belgische dames. Al is dat natuurlijk relatief: de waardeverhoudingen worden pas na Mol voor een eerste keer duidelijk en op drie weken van de EK-selectiecross kan er nog veel gebeuren. Dat weet ook Lisa Rooms, die met het nodige vertrouwen aan de startlijn mag verschijnen. In Gent kon ze lang wedijveren met Van Accom en bezorgde ze OEH ei zo na een bronzen medaille. Wie wel op dat podium mocht plaatsnemen waren de dames van CABW. Vanessa Scaunet, Imana Truyers en Stephanie Barnes pakten zilver en het wordt uitkijken naar wat zij individueel in hun mars hebben. Hetzelfde kan gezegd worden over Zenobie Vangansbeke, die in Mol een parcours op haar maat terugvindt. Vorig jaar werd de ACME-atlete nog knap tweede Belgische, wie weet kan ze zondag wel profiteren van het ontbreken van clubgenote Carton.

Renée Eykens – Foto: Jeroen De Meyer

Bij de beloften waagt Renée Eykens zich aan de lange cross, ook junioren Elise Vanderelst en Justine Tinck mengen zich voor een keertje in het seniorengeweld. Net als in Gent is er ook een Pools drietal aanwezig met Anna Gosk en Katarzyna Rutkowska als belangrijkste namen, ook de Nederlandse Andrea Deelstra en de Ierse Shona Heaslip kunnen zich vooraan laten opmerken.

De Belgische favorieten van Atletieknieuws:

*** Sofie Van Accom, Imana Truyers, Zenobie Vangansbeke

** Lisa Rooms, Hanna Vandenbussche

Profiteert Bouchikhi van afwezigheid grote concurrenten? 

Lander Tijtgat vier jaar geleden, toen nog in de kleuren van Eendracht Aalst. – Foto: Tomas Sisk

Bij de mannen hebben Soufiane Bouchikhi en Robin Hendrix zich nadrukkelijk getoond in Gent. Hendrix kreeg als slotloper zelfs de snelste chrono achter zijn naam en deed zo onder meer beter dan Bouchikhi en Bashir Abdi. Toch blijft Bouchikhi de uitgesproken Belgische favoriet aangezien de heren nu niet 4.500 maar 9.200 meter voor de voeten krijgen geschoven. Abdi, Isaac Kimeli en Simon Debognies worden dit seizoen wellicht zijn voornaamste uitdagers maar zij zijn momenteel alle drie op trainingstage. Dat biedt perspectieven voor onder meer Thomas De Bock, Michael Somers en Steven Casteele, maar ook Stijn Garain en Kim Ruell willen in Mol tonen nog niet afgeschreven te zijn. Wat dan gezegd over Lander Tijtgat, die sinds het EK cross in 2013 geen enkele wedstrijd meer afwerkte. Hij maakt aan het Zilvermeer zijn langverwachte wederoptreden, in de wandelgangen wordt gefluisterd dat de 34-jarige VAC-atleet weleens zou kunnen verrassen. Ook naar de vorm van Pieter-Jan Hannes is het gissen, maar door een kuitblessure moet hij helaas afzeggen voor de wedstrijd van zondag.

De Belgische favorieten van Atletieknieuws:

*** Soufiane Bouchikhi

** Robin Hendrix, Michael Somers, Thomas De Bock, Steven Casteele en Lander Tijtgat (?)

Op de korte cross gaat Ali Hamdi voluit voor het Easykit CrossCup-klassement. In Mol zijn er alvast voldoende kapers op de kust met onder meer de eindwinnaar van vorig jaar Ismael Debjani. Clubmakker Jeroen D’hoedt zal zich niet zomaar gewonnen geven, voorts heeft ook Pieter Claus zijn deelname al bevestigd.

Meer informatie over de Easykit CrossCup vindt u op deze website. Opgelet: vanaf dit seizoen worden alle manches gelopen met een aangepast borstnummer, meer daarover hier.