De 42ste AG Memorial Van Damme mag morgen andermaal het Diamond League-circuit afsluiten. Meer dan ooit zijn de schijnwerpers gericht op onze Belgische sterren, die zich in het Koning Boudewijnstadion mogen mengen met de wereldtop. Wie strijdt om eindwinst in de Diamond League en naar welke landgenoten wordt het uitkijken? In onze preview houden we het hoofdprogramma onder de loep.

Donderdag

17u10: Kogelstoten vrouwen

Daags voor het spektakel losbarst losbarst aan de Heizel, vormt de Grote Markt van Brussel het adembenemende decor van de Diamond League-finale in het kogelstoten. De toegang is opnieuw volledig gratis en we mogen ons opmaken voor een stevig duel tussen wereldkampioene Lijiao Gong en Europees kampioene Paulina Guba. Gong is de enige die dit seizoen de 20 meter-grens doorbrak, voorbije zondag pakte ze nog goud op de Aziatische Spelen in Indonesië.

Vrijdag

18u05: Discuswerpen vrouwen

Sandra Perkovic heeft dit jaar opnieuw alles gewonnen wat er te winnen viel in het discuswerpen. De zes verste worpen dit seizoen komen uit de arm van de Kroatische, die inmiddels al 42 Diamond League-meetings en zes keer het eindklassement op haar naam schreef. Kan ze haar record (71m41) in Brussel scherper stellen? Met 71m38 kwam ze begin dit seizoen in Doha alvast verraderlijk dichtbij.

19u08: Verspringen vrouwen

In het verspringen is het een pak lastiger om een topfavoriete naar voren te schuiven. Het gaat de Europees kampioene Malaika Mihambo dit seizoen alvast voor de wind. In Berlijn wist ze voor eigen publiek het goud in de wacht te slepen, een week later was ze opnieuw aan het vieren in Birmingham. Met 6m96 bleef ze de tegenstand ruim voor en tekende ze zelfs voor een meetingrecord. In Brussel krijgt ze net als in Birmingham weerwerk van olympisch hinkstapkampioene Caterine Ibarguen, langs Britse zijde wordt veel verwacht van Shara Proctor, Lorraine Ugen en Jazmin Sawyers. Zevenkampster Hanne Maudens liet dit seizoen veelbelovende dingen zien in de verspringbak en wordt daarvoor beloond met een wildcard.

19u28: Polsstokspringen mannen

Renaud Lavillenie – Foto: Golazo

Het polsstokspringen is jaar na jaar een van de hoogtepunten van de Memorial Van Damme en dat wordt dit jaar ongetwijfeld niet anders. De felle wind is deze week flink afgezwakt en het kwik schommelt rond de 19 graden, alle ingrediënten lijken dus aanwezig voor een strijd op het scherpst van de snee. Met Renaud Lavillenie, Sam Kendricks en Mondo Duplantis zijn de drie hoofdrolspelers van dit seizoen van de partij. Voor de 18-jarige Duplantis wordt het zijn eerste competitie na de fabuleuze EK-finale in Berlijn waarin hij met 6m05 het wereldjuniorenrecord verpulverde. Het Zweedse wonderkind, geboren en opgegroeid in de Verenigde Staten, werd dit seizoen vier keer geklopt door Kendricks. De volbloed Amerikaan kan morgen voor de tweede keer op rij de Diamond League-trofee binnenrijven, Lavillenie heeft er al zeven (!) in zijn prijzenkast staan. Voorts zijn ook de Rus Timur Morgunov en de Pool Piotr Lisek, de nummers twee en vier van het EK, zeker niet kansloos en krijgt Arnaud Art de kans om zich te tonen in deze zinderende polsstokfinale. Het meetingrecord ligt op 5m96, neergezet door Renaud Lavillenie in 2013.

19u30: 800m vrouwen

Foto: Jeroen De Meyer

Renée Eykens wil na een pechjaar absoluut tonen wat ze in haar mars heeft op deze 800 meter, die door de organisatie werd toegevoegd aan het programma. Eykens werd dit seizoen geplaagd door een hardnekkige voetblessure en zag ook een bemoedigende prestatie op het EK in rook opgaan door een val in de eerste ronde. Op de Memorial Van Damme krijgt ze een ideaal deelnemersveld voorgeschoteld met onder meer gewezen Europees kampioene Lynsey Sharp en de bronzen medaillewinnares van het voorbije EK, de Oekraïense Olha Lyakhova.  

19u37: 100m blades vrouwen

Het droomseizoen van Gitte Haenen is nog niet voorbij. Na twee medailles op het EK para-atletiek mag de gewezen thaibokster het in het Koning Boudewijnstadion nogmaals opnemen tegen haar grote concurrentes waaronder de Europese kampioene Martina Caironi.

19u40: Discuswerpen mannen

In het discuswerpen geen Philip Milanov. Hij werd nochtans aangekondigd, maar raakt niet tijdig fit na zijn stressfractuur aan de voet. Ook het EK in Berlijn moest de Bruggeling laten schieten, daar kwam het zoals verwacht tot een bloedstollende strijd tussen Andrius Gudzius en Daniel Stahl. Pas in de laatste poging wist wereldkampioen Gudzius de Europese titel naar zich toe te trekken dankzij een worp van 68m46. De Litouwer is dit seizoen de meest regelmatige discuswerper, maar moet in de wereldjaarranglijst toch Stahl (69m72) en de Jamaicaan Fedrick Dacres (69m67) laten voorgaan. Een uitermate spannende strijd kondigt zich aan!

19u45: Hoogspringen mannen

Bram Ghuys krijgt in het hoogspringen de loodzware opgave om zich staande te houden in het sterke deelnemersveld. Al zijn concurrenten bewezen in het verleden al dat een hoogte van 2m30 (en hoger) geen probleem is voor hen, terwijl het PR van Ghuys ‘slechts’ 2m26 bedraagt. In afwezigheid van onder meer Mutaz Essa Barshim en Bohdan Bondarenko, die beiden met blessures kampen, lijkt de verrassende Europese kampioen Mateusz Przybylko de man in vorm.

19u46: 400m horden vrouwen

Foto: Jeroen De Meyer

Het niveau op de 400m horden bij de vrouwen lag dit jaar in ons land verrassend hoog. Niet alleen op eigen bodem deden onze landgenoten het goed, maar ook internationaal toonden ze dat ze enorme stappen hebben gezet. De organisatie kon dan ook niet anders dan een 400m horden toevoegen aan het programma om Cheetahs Hanne Claes en Justien Grillet in de bloemetjes te zetten. De nummers twee en drie van het EK, Anna Ryzhykova en Meghan Beesley, zullen ook present zijn.

20u03: 400 vrouwen

Over naar een andere Cheetah! Op de vlakke 400m mag Camille Laus zich in de debatten mengen met de absolute wereldtop. Shaunae Miller-Uibo mag dan wel voor de 200m kiezen, met Phyllis Francis en Salwa Eid Naser kruipen de nummers één en drie van het WK in Londen wel in de startblokken. Laus zal alles uit de benen moeten persen om zo lang mogelijk aan te kunnen klampen in dit sterk bezette nummer.

20u11: 3000 steeplechase

Op de steeple wordt het uitkijken naar één vrouw: Beatrice Chepkoech. Op de Diamond League in Monaco verbaasde ze vriend en vijand door het WR van de gedopeerde Ruth Jebet met maar liefst acht seconden scherper te stellen. De Keniaanse sloeg er dit jaar met haar 8’44”32 als enige in om onder de negen minuten te duiken. Kan de atleet die getraind wordt door luxehaas Bram Som in Brussel opnieuw verbazen?

20u33: 110m horden

Pascal-Martinot Lagarde Foto: Jeroen De Meyer

Een nummer dat altijd voor spanning zorgt is de 110m horden. Ook dit jaar ligt het niveau van de atleten bijzonder dicht bij elkaar. Op papier lijkt Sergey Shubenkov de te kloppen man aangezien hij dit jaar voorlopig als enige sneller kon dan 13”. Op het EK in Berlijn zag hij echter de overwinning nipt naar de Fransman Pascal Martinot-Lagarde gaan. Ook Orlando Ortega verkeert laat op het seizoen nog in goede vorm, dus ook hij vormt zeker een gevaar. Wij durven alvast geen geld inzetten op dit nummer.

20u41: 1500m vrouwen

Elise Vanderelst presteerde sterk op het EK, maar zag een finaleplaats nipt aan zich voorbij gaan. Op de Memorial Van Damme mag Vanderelst proberen om na die teleurstelling met een positieve noot haar seizoen te beëindigen. Aan een gebrek aan tegenstand zal het alvast niet liggen. Laura Muir kon in Berlijn relatief makkelijk naar haar eerste outdoortitel snellen, maar zal het in Brussel knap lastig krijgen. Sifan Hassan kiest namelijk eveneens voor de 1500m, al zal zij nog een 5.000m in de benen hebben van de dag voordien in Zürich en er bovendien een autorit van zeven uur hebben opzitten. Shelby Houlihan verdient het eveneens om bij de kanshebbers genoemd te worden.

20u47: hinkstapspringen mannen

Christian Taylor – Foto: Erik Van Leeuwen

Wie hinkstapspringen zegt, zegt in één adem Christian Taylor. Al sinds 2011 rijgt hij de titels en ereplaatsen aan elkaar op grote tornooien. De Amerikaan droomt ervan om het WR (18m29) op zijn naam te schrijven en kwam met 18m21 al gevaarlijk dichtbij. Dit jaar verlegde Taylor de focus regelmatig naar de baanronde waardoor de kans klein is dat dit record er vrijdag zal aangaan. Winst lijkt wel een haalbare kaart, al zal Pedro Pablo Pichardo op de loer liggen.

20u49: hoogspringen vrouwen

Maar liefst drie landgenoten staan op de deelnemerslijst van het hoogspringen, al zullen de meeste ogen wel gericht zijn op onze Europese kampioene Nafi Thiam. Een monsterlijke sprong zoals haar 2m01 van dit jaar in Götzis mogen we niet verwachten van Thiam, die na het EK van vakantie genoot. Toch kan zelfs een Thiam uit vorm meedingen naar winst in dit veld. De competitie maakt geen deel uit van het Diamond League-circuit waardoor ook Hanne Van Hessche en Zita Goossens mogen deelnemen. Goossens krijgt de kans om na het WK in Tampere opnieuw te genieten van een unieke ervaring.

20u54: 100m mannen

Het koningnummer belooft alvast voor vuurwerk te zorgen. Er werd dit jaar al heel snel gelopen op dit nummer en de tijden liggen erg dicht bij elkaar. De Amerikaan Ronnie Baker wordt door velen toch getipt als topfavoriet nadat hij vorige week in Polen zijn eigen wereldjaarprestatie aanscherpte naar 9”87 en het seizoen grotendeels domineerde. Met Christian Coleman, Michael Rodgers en Isiah Young eveneens aan de startlijn, zou het wel eens een Amerikaans onderonsje kunnen worden, al lijkt niemand zegezeker in dit deelnemersveld.

21u02: 800m mannen

Één man lijkt de absolute topfavoriet op de dubbele baanronde bij de mannen. De Keniaan Emmanuel Korir liet zich afgelopen zomer maar zelden in de luren leggen op zijn geliefkoosde 800m. Met 1’42”05 voert hij ook de wereldranglijst aan. Korir moet vooral oppassen voor zijn landgenoten Wyclife Kinyamal en Jonathan Kitilit. Het duo is namelijk al op dreef sinds de Commonwealth Games in april. Met Eliott Crestan komt de beste Belgische junior op 800m ooit aan de start. Crestan, die de eerste Belgische junior onder 1’47 werd op het WK voor junioren, zal zich moeten reppen morgen. Er wordt namelijk tempo gemaakt richting de beste wereldjaaprestatie van Korir… Crestan, de derde van het WK voor junioren, gaf vorige week al aan dat hij zijn wagonnetje wil aanhaken.

21u15: 100m horden

Eline Berings Foto: Jeroen De Meyer

De hoge horden bij de vrouwen lijkt één grote strijd te gaan worden tussen Amerikaanse hordeloopsters. Op basis van de seizoensbestes springen daarbij twee namen uit, met name de wereldrecordhoudster Kendra Harrison en Brianna Mcneal. Al kan de Jamaicaanse Danielle Williams wel eens voor de verrassing zorgen. Eline Berings en Nadine Visser mogen de lage landen vertegenwoordigen. Berings miste de EK-finale op een haar na en is uit op revanche. Visser werd net voor Berlijn geplaagd door een kleine blessure en verloor op die manier de paar kostbare procenten die nodig waren voor een medaille.

21u22: 5000m mannen

De 5.000m bij de mannen staat uiteraard in het teken van het afscheid van Bashir Abdi, althans op de piste. Onze landgenoot wil tijdens zijn 12,5 ronden durende afscheid van de piste beter doen dan zijn 13’19”08 vanop de Nacht van de Atletiek. De topfavoriet lijkt de Ethiopiër Yomif Kejelcha te gaan worden. Kejelcha liep een kleine twee weken terug nog naar 7’28 op 3.000m. Zijn landgenoten Selemon Barega, Hago Gebriwhet en Muktar Edris zullen ongetwijfeld in zijn buurt lopen. Alle vier de heren liepen in het verleden al onder 13’. De hazen zullen er alles aan doen om de toppers richting zo’n chrono te hazen, aangezien er in 2018 nog niet onder die 13’ werd gelopen.

21u44: 400m mannen

Jonathan Sacoor Foto: Jeroen De Meyer

Jonathan Borlée mag dan wel zijn uitgevallen met een hamstringblessure, met Jonathan Sacoor en Kevin en Dylan Borlée zal het publiek zeker en vast waar voor zijn geld krijgen. Het wordt afwachten wat de drie Tornados zo laat op het seizoen nog in de tank hebben, maar voor eigen publiek zullen ze er ongetwijfeld alles aan doen om het publiek een Belgische overwinning te schenken.

21u53: 200m vrouwen

De grote afwezige hier is Dina Asher-Smith die enkel de 100m verkiest en in Zürich wordt betwist. Iets waar Dafne Schippers en Shaunae Miller-Uibo niet rouwig om zullen zijn, want zij zien hun kansen op de jackpot een heel pak toenemen. Cynthia Bolingo krijgt de kans om haar kunnen te tonen in deze hoogstaande finale. Na het EK waar ze deelnam aan de 400m, maakt ze nu een uitstap naar haar favoriete nummer. Zij zal moeten vechten voor wat ze waard is om met de wereldtop mee te kunnen. In laatste instantie werd ook de halve finalist van het EK, Manon Depuydt, nog toegevoegd aan de deelnemerslijst.

Het programma met de deelnemerslijst kan u hier nog eens rustig bekijken.