De internationale atletiekfederatie IAAF gooit het roer volgend jaar stevig om wat betreft deelname aan WK’s en Olympische Spelen. De atleten dienen niet langer te voldoen aan limietprestaties, een wereldranglijst zal bepalen wie zich mag opmaken voor de grootste internationale toernooien.

De nieuwe selectiecriteria zijn nog niet volledig uitgetekend, daarvoor moeten we wachten tot de eerste maanden van 2018. Nog voor het zover is lichtte Sebastian Coe, voorzitter van de IAAF, al een tipje van de sluiper op. De wereldranglijst moet vanaf het WK 2019 in Doha bepalen wie geselecteerd wordt voor de wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Atleten kunnen doorheen het seizoen punten sprokkelen naargelang het belang van de competitie en zo opklimmen in het klassement.

“Voor het eerst in de atletiekgeschiedenis zullen atleten, media en fans het belang van competities goed kunnen onderscheiden”, legt Coe uit. De betrachting van deze nieuwe selectiemethode lijkt tweeërlei. De IAAF wil enerzijds klaarheid scheppen in het complexe karakter van de atletieksport, anderzijds moeten ook topatleten hierdoor meer oog krijgen voor de verschillende Diamond League-manches.