Vrijdagavond vond in Brussel de finale van de Diamond League plaats. In tegenstelling tot de voorgaande edities, waar de meest constante atleten van het seizoen met de overwinning gingen lopen, telde deze keer enkel de uitslag van de finale mee. De winnaar mag naar huis met maar liefst 50.000 dollar. Shaunae Miller-Uibo leek de minste hinder te ondervinden van de matige temperatuur die topprestaties bemoeilijkte en liep op de 400m naar de prestatie van de avond. Het publiek was er ook steevast op gebrand om Nafi Thiam het verdiende applaus te geven voor haar wereldtitel tijdens haar ererondje.

Een half uur voor de aftrap van het hoofdprogramma mochten de vrouwen zich al tonen in de werpcirkel voor het discuswerpen. De ogen waren voornamelijk gericht op wereldkampioen Sandra Perkovic. Ze maakte haar favorietenrol waar en won overtuigend met een worp van 68m82. De mannen kwamen iets later op de avond aan de bak waar Philip Milanov het mocht opnemen tegen de wereldkampioen Andrius Gudzius en de jaarranglijstaanvoerder Daniel Stahl. Gudzius liet met zijn winnende worp (68m16) zien dat zijn wereldtitel geen toevalstreffer was. Milanov wierp 64m76 en werd zo nog knap vierde in dit sterk deelnemersveld.

Christian Taylor – Foto: Erik Van Leeuwen

De aanwezigheid van het volledige WK-podium bij het verspringen deed ons hopen op een sterke competitie. Met sprongen die tot de vijfde ronde niet boven de 6m65 kwamen, bleven de fans (en wellicht ook de atleten) wat op hun honger zitten. Het was uiteindelijk Ivana Spanovic, de ondankbare vierde in Londen, die dankzij haar laatste poging (6m70) de eerste plek overnam van de Britse Lorraine Ugen (6m65). Christian Taylor won later op de avond het hinkstapspringen. Hij landde 17m49 ver in de zandbak en bleef zo zijn landgenoot Will Claye voor (17m35).

Fanny Smets – Foto: Jeroen De Meyer

Geen heruitgave van het polsstokspringen van vorig jaar bij de vrouwen waar Sandi Morris verbaasde met een sprong over 5m00. Zij moest deze keer genoegen nemen met 4m75. Het was de Griekse Ekaterini Stefanidi die won met 4m85 en zo haar seizoen ongeslagen afrond. Fanny Smets klaarde 4m45, wat slechts 1 cm onder haar eigen BR betekende, maar haalde de stok nadien driemaal omlaag op 4m55.

In het hoogspringen waren, ondanks haar outstanding prestaties, de ogen niet gericht op Mariya Lasitskene. Het was Nafi Thiam die daar met de meeste aandacht ging lopen. Ze legde, ondanks de verdiende rust die ze de voorbije weken nam, beslag op een knappe vierde plaats dankzij haar sprong over 1m88. Ze liet zo de nummer drie van het WK achter zich die meer foutpogingen liet optekenen. Lasitskene bleef lang als enige nog in competitie en won met een sprong over 2m02. Ze liet de lat nog op 2m08 leggen maar dit bleek (voorlopig) te hoog gegrepen.

Drie landgenoten aan zet op de 1500m die aan het programma werd toegevoegd. In een niet al te snelle wedstrijd won de Keniaan Elijah Manangoi in 3’38”97. Isaac Kimeli werd de snelste Belg in 3’41”45. Ali Hamdi en Tarik Moukrime finishten iets later in 3’41”88 en 3’44”11. Ismael Debjani startte niet. De 400m horden werd een spannend duel tussen Dalilah Muhammad en Zuzana Hejnova, die nog sterk kwam opzetten op het einde. Muhammad haalde het nipt in een mooie tijd van 53”89.Het langste nummer van de avond, de 5.000m, werd gewonnen door Hellen Obiri (14’25”88). De Nederlandse Susan Krumins breide een verlengstuk aan haar sterk seizoen door haar PR aan te scherpen tot 14’51”25 waarmee ze negende werd. De hoge horden werden gewonnen door Sergey Shubenkov in een winnende tijd van 13”14.

Dé prestatie van de avond was wellicht de toptijd die Shaunae Miller-Uibo neerzette op de 400m. Ze finishte in 49”46 en dook zo onder de beste wereldjaarprestatie (49”65) die Allyson Felix twee maanden eerder in Londen liep. Miller-Uibo bleef amper twee honderdsten boven haar PR en mag, na de overwinning op de 200m van vorige week in Zurich, een nieuwe diamant aan haar prijzenkast toevoegen. Salwa Eid Naser kon nog lang meegaan in het spoor van Miller-Uibo en werd zo beloond met een nieuw NR voor Bahrain.
De prestaties op de 3.000m steeple mochten ook zeker gezien worden. Evan Jager voerde lange tijd de forcing, maar zag de overwinning aan zijn neus voorbijgaan door een val in de waterbak in de laatste ronde. Conseslus Kipruto (8’04”73) haalde het zo in een sprint van Soufiane El Bakkali (8’04”83) waardoor de rangorde van het WK gerespecteerd bleef. Noah Lyles was de snelste op de 200m. Hij klokte af na exact 20”00 en bleef zo heel nipt zijn landgenoot Ameer Webb en Ramil Guliyev, de verrassende wereldkampioen, voor.

Sifan Hassan kwam net te kort voor de overwinning Foto: Bjorn Paree

Sifan Hassan kon op de 1500m geen revanche nemen op Faith Kipyegon. Ze maakten er een mooi duel van, maar opnieuw was Kipyegon de snelste met een knappe 3’57”04.

Nijel Amos kon nog net de sterke eindsprint van het Poolse duo Lewandowski-Kszczot afweren en won in 1’44”53. Geen topprestatie op de 100m bij de vrouwen, maar Elaine Thompson bewees andermaal dat zij ondanks een minder wereldkampioenschap de spurt domineert. Ze won voor Marie-Josée Ta Lou in 10”92.

De loopnummers werden afgesloten met de 400m, die geen deel uitmaakte van de Diamond League. De drie broers Borlée vochten voor eigen publiek voor wat ze waard waren, maar konden hun goede vorm van het WK niet doortrekken. Het was Dylan die met zijn 4e plek het best voor de dag kwam. Dylan klokte 46”42, Jonathan en Kevin moesten vrede nemen met 46”44 en 46”96. Luguelin Santos won in 45”67.

Ook de 100m voor bladerunners en de 200m voor wheelers ontbrak niet op de Memorial. Gitte Haenen won haar 100m in 17”08, Livia De Clercq kwam na 21”34 over de finish. Peter Genyn werd op de 200m net verslagen door de Fin Piispanen.

De volledige uitslagen van de Memorial Van Damme vindt u via deze link.