Morgen is het zover, dan staat in Gent de IFAM Indoor op het programma. De ideale gelegenheid voor onze nationale toppers om zichzelf in een sterk internationaal veld te overtreffen. In deze reeks blikken we met enkelen van hen vooruit. Vandaag: Cedric Nolf. De 27-jarige verspringer pakt het dit jaar anders aan. Zo schrijft hij nu zijn eigen programma uit en maakt hij bij het verspringen gebruik van een andere techniek.

Cedric, hoe is jouw voorbereiding op het winterseizoen verlopen?

“Wegens een voetblessure moest ik vorige zomer de spikes vervroegd aan de kant zetten. Ik heb dan ook de tijd genomen om alles te laten herstellen en eens te reflecteren. Ik kwam tot het besluit dat ik nood had aan een uitdaging. Zo schrijf ik sinds dit jaar mijn eigen programma en heb ik, samen met Gert Messiaen, besloten om mijn zweeffase te veranderen. In plaats van de hangtechniek maak ik nu gebruik van de hitchkick- of looptechniek. Na 3 maanden inactiviteit ging ik in oktober van start met de wintervoorbereidingen. Alles is goed verlopen maar vanwege de lange rustperiode en alle aanpassingen is er een inhaalbeweging nodig t.o.v. mijn vormpeil van vorig seizoen.”

Hoe kijk je terug op jouw Vlaams kampioenschap indoor waar je tweede werd met 7m53?

Foto: Filip Bossuyt

“Het was mijn eerste competitie in lange tijd en mét een nieuwe techniek. Ik nam in de eerste plaats deel om de nieuwe techniek uit te testen. Op vlak van afstanden en constante is de test geslaagd, want ik sprong geen enkele keer ongeldig en haalde zelfs mijn tweede beste opener ooit. Dit geeft hoop voor de toekomst. Het is zeker niet evident om na meer dan 15 jaar op een bepaalde manier te springen het plots totaal anders te gaan doen. Mijn meerkampverleden komt hier wel goed van pas, want mijn bewegingsspectrum is groot genoeg om snel iets te veranderen.”

Wat is het grootste doel van Cedric Nolf in 2017?

“Het grootste doel is mijn persoonlijk record van 7m91 verbeteren. Dit kan alleen maar door fysiek op hetzelfde niveau als vorig jaar te geraken mét een efficiëntere sprongtechniek. Indien ik beide goed kan koppelen dan moet dit zeker lukken. Maar ik besef dat dit wat tijd zal nodig hebben om volledig uitgebalanceerd te worden.”

Vanwaar jouw keuze voor de IFAM?

“Het is de grootste en meest sfeervolle Belgische indoormeeting. Het sterk deelnemersveld zorgt ervoor dat je als atleet verplicht wordt uw ‘A-game’ boven te halen.”

Naar welk nummer van de IFAM kijk je het meest uit en waarom?

“Naar het verspringen uiteraard, met een ijzersterke line-up zou de winnaar wel eens boven de 8 meter kunnen uitkomen. Sprongen boven de 8m00 zie je niet elke dag en al zeker niet op Belgische bodem.”