Op de 208ste bestuursvergadering van de IAAF nabij Monaco werden er gisteren enkele belangrijke zaken vastgelegd. Zo bevriest het alle nieuwe nationaliteitswijzigingen in de atletiek en blijven de Russische atleten nog steeds geschorst. Meer nog: volgens de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) zou de sanctie nog zeker duren tot na het WK in Londen.

Dat Rusland geschorst is voor deelname aan wedstrijden lijkt ondertussen bijna een normale zaak, toch is het Russische Antidopingagentschap (RUSADA) hard bezig om die sanctie ongedaan te maken. Volgens de IAAF zouden ze begin mei kunnen beginnen met het uitvoeren van eigen testen om zo in november opnieuw helemaal operationeel te zijn.

Het WK in Londen en het EK indoor binnenkort in Belgrado komen wel te vroeg voor Rusland. Toch zijn er ondertussen 35 Russische atleten die een aanvraag hebben ingediend om onder de neutrale vlag competities mee te pikken. Een vereiste is wel dat ze de voorbije maanden onafhankelijke dopingcontroles hebben afgelegd.

Veranderen van nationaliteit niet meer mogelijk

Een opmerkelijke beslissing is die van de bevriezing van de nationaliteitswijzigingen. IAAF-voorzitter Sebastian Coe geeft meer uitleg: “De huidige regels bieden niet de nodige bescherming  voor de betrokken atleten en kunnen makkelijk misbruikt worden. Het is overduidelijk dat de vele overdrachten, vooral uit Afrikaanse landen, andere belangen kennen.” Hiervoor zal een werkgroep opgericht worden die op het einde van het jaar nieuwe voorstellen zal inleveren. Die beslissing heeft geen invloed op de 15 transfers die reeds bezig zijn.