Zondag worden in Roeselare behalve punten voor de CrossCup ook de EK-tickets verdeeld. Iedereen met ook maar een sprankeltje EK-hoop werkte, al dan niet met een trainingsstage, helemaal naar aanstaande zondag toe. Zoals elk jaar wordt het spannend afwachten tot maandagavond om te weten wie zich op mag maken voor een reis naar het Italiaanse Chia.

Isaac Kimeli heeft er een goede hoogtestage opzitten. Volstaat dat zondag voor winst? - Foto: Peter Wagemans
Isaac Kimeli heeft er een goede hoogtestage opzitten. Volstaat dat zondag voor winst? – Foto: Peter Wagemans

De lange cross bij de mannen wordt ongetwijfeld de sterkst bezette wedstrijd zondag. Zowel bij de seniores als de beloften is de kans dat er een ploeg naar het EK wordt uitgezonden dan ook groot. Voor de dagzege lijken vooral belofte Isaac Kimeli en Bashir Abdi in aanmerking te komen. Ze verschijnen aan de start met een hoogtestage in de benen, en gaven beiden al een hele sterke indruk eerder deze winter. Een klein trapje lager staan clubgenoten Jeroen D’hoedt en Soufiane Bouchikhi op de favorietenlijst, samen met die andere clubgenoten Thomas De Bock en belofte Simon Debognies. Ook zij trokken alle vier op stage de afgelopen weken. Debognies maakt zijn debuut in de lange cross van de Crosscup, maar zal daar ongetwijfeld al zijn mannetje staan.

Als er bij de seniores een ploeg wordt uitgestuurd lijken Jean-Pierre Weerts en Kim Ruell de grootste kanshebbers voor het vijfde stekje. Pieter-Jan Hannes verkiest de Warandeloop in Tilburg. De belofteploeg lijkt zodanig sterk dat ze moeilijk naast een selectie kan grijpen. Naast Kimeli en Debognies is Dieter Kersten de grootste zekerheid. Voor de overige twee plaatsen zijn Steven Casteele en Michael Somers favoriet.

De favorieten van Atletieknieuws:

*** Isaac Kimeli, Bashir Abdi

** Simon Debognies, Jeroen D’hoedt, Thomas De Bock, Soufiane Bouchikhi

* Dieter Kersten, Jean-Pierre Weerts, Kim Ruell, Steven Casteele, Michael Somers

Carton-show?

Zenobie Vangansbeke lijkt helemaal terug. Kan ze zondag nog wat dichter bij Louise Carton komen? - Foto: Peter Wagemans
Zenobie Vangansbeke lijkt helemaal terug. Kan ze zondag nog wat dichter bij Louise Carton komen? – Foto: Peter Wagemans

Iets minder spanning kunnen we bij de vrouwen verwachten. In Mol bleek al dat er in België niemand tot aan de enkels van Louise Carton komt. Hoewel ze nog belofte is verkiest ze op het EK bij de seniores uit te komen. Veerle Dejaeghere besliste, nadat ze een poosje twijfelde, om niet meer in de CrossCup van start te gaan. De strijd om de tweede stek levert misschien meer spanning op. Zenobie Vangansbeke, Ferahiwat Gamachu en Sofie Van Accom zijn de grootste kanshebbers, maar ook Hanna Vandenbussche en Imana Truyers komen in aanmerking. De kans dat er naast Carton nog iemand naar het EK wordt uitgestuurd lijkt eerder klein. In de strijd om de ereplaatsen zullen ook Lisa Rooms en Astrid Verhoeven zich mengen. Zij zijn nog belofte en maken daarom meer kans op een EK-selectie.

De favorieten van Atletieknieuws:

*** Louise Carton

** Zenobie Vangansbeke, Ferahiwat Gamachu, Sofie Van Accom

* Hanna Vandenbussche, Imana Truyers, Lisa Rooms, Astrid Verhoeven

 

In de korte cross zijn Ismael Debjani en Nikolaï Saké de grootste kanshebbers op de dagzege. Ali Hamdi en Yannick Michiels trekken naar Tilburg. Bij de juniores tot slot hebben Jennen Mortier en Justine Tinck de beste papieren om een selectie voor het EK op Sardinië af te dwingen.