Jeroen D’hoedt trekt zondag richting Roeselare om er zijn ticket voor het EK veldlopen af te dwingen. De 26-jarige atleet, in 2009 Europees kampioen bij de junioren en in 2013 vierde op zijn eerste EK bij de senioren, zal de selectie echter niet cadeau krijgen, aangezien er heel wat sterke landgenoten aan de start van de West-Vlaamse CrossCup-manche komen.

D’hoedt kwam de afgelopen weken twee keer in actie. Op de CrossCup Relays op de Gentse Blaarmeersen zette de atleet van CABW de tweede tijd van alle deelnemers neer op de 3.000m. Ismael Debjani nam er de kortste afstand voor zijn rekening en Soufiane Bouchikhi rondde hun aflossing mooi af als tweede na het ijzersterke collectief van OEH. Twee weken later kwam D’hoedt individueel in actie aan het Zilvermeer in Mol. Hij zou er derde Belg worden. Alleen Bashir Abdi en clubgenoot Soufiane Bouchikhi bleken te sterk.

“Ik begon na een vermoeiende zomer iets later aan mijn voorbereiding voor deze winter. De CrossCup-manches van Gent en Mol waren dan ook voornamelijk als training bedoeld. Ik ben aan dit tweeluik begonnen met lage verwachtingen, maar achteraf gezien kan ik niet klagen over mijn prestaties. Erg representatief zijn deze niet, maar het is wel mooi meegenomen om al wat wedstrijden in de benen te hebben”, vat D’hoedt samen.

Jeroen D'hoedt met in zijn spoor trainingsmakker RIken Ost tijdens de CrossCup Relays - Foto: Peter Wagemans
Jeroen D’hoedt met in zijn spoor trainingsmakker Riken Ost tijdens de CrossCup Relays – Foto: Peter Wagemans

Na Mol trok D’hoedt samen met zijn trainingsmakker Riken Ost richting het Spaanse Llafranc aan de Costa Brava. Daar kon hij in uitstekende omstandigheden zijn conditie bijschaven.

“De stage is goed verlopen. We waren erg blij om aan het koude, grillige weer in België te ontsnappen. De sfeer zat goed én heel belangrijk: er was veel meer dan alleen maar trainen. Mijn trainingsmakker Riken zie ik trouwens met rasse schreden vooruitgaan. Hij weet het me knap lastig te maken op training, dus ik tip hem zeker voor een plaatsje bij de belofteploeg! Qua vormpeil zit ik natuurlijk niet aan het niveau van mijn vierde plaats in 2013 (in Belgrado, red.). Ik ben dan ook niet tevreden met mijn huidig vormpeil, maar het zal hiermee moeten gebeuren in Roeselare. Ik weet dat ik nog een stuk sneller kan. Zondag zal blijken wat mijn vooruitgang, die ik week per week weet te boeken, is ten opzichte van Gent en Mol”, aldus de atleet van CABW.

Stel dat D’hoedt zich zondag verzekert van een plaatsje om af te zakken naar Chia op het Italiaanse eiland Sardinië, dan is dat naar alle waarschijnlijkheid met een herenploeg bij de senioren.

“Het zou natuurlijk leuk zijn om met een ploeg richting Chia te kunnen vertrekken, maar we moeten ook realistisch zijn. Het zilver van 2013 in Belgrado lijkt moeilijk haalbaar. Hiervoor missen we een sterke vijfde man naar mijn mening. Koen Naert en Pieter-Jan Hannes hadden de ploeg zeker een pak sterker gemaakt, maar gezien de recente marathon van Koen en het EK indoor als doel voor Pieter-Jan snap ik hun beslissing volledig. Ik weet van mezelf dat ik op een EK altijd net dat tikje meer kan, maar het is een ander verhaal of dat een mooie klassering oplevert. Daarvoor moet ik eerst de wedstrijd van zondag, die ongetwijfeld erg zwaar zal worden, afwachten”, besluit D’hoedt.

Het Belgische collectief in Belgrado met D'hoedt centraal - Foto: Jeroen De Meyer
Het Belgische collectief in Belgrado met D’hoedt centraal – Foto: Jeroen De Meyer