Op de Energyvision CrossCup in Roeselare mochten Isaac Kimeli en Jana Van Lent na negen kilometer de armen in de lucht gooien. Waar Kimeli het verchil maakte in de eindsprint triomfeerde de jonge Van Lent na een indrukwekkende solo. Hun reacties en die van verschillende andere prominenten lees je hier.

Isaac Kimeli – Winnaar lange cross mannen

“Ik ben nog maar twee dagen terug van Kenia en zat nog met wat vermoeidheid van de vele trainingskilometers. In de eerste ronde had ik het echt niet makkelijk om het tempo van Pieter-Jan Hannes te volgen. Daarna werd het rustiger en dat was hoe ik het vooraf had gehoopt. Door zo zuinig mogelijk te winnen, kon ik al eens de benen testen en tegelijk ook morgen gewoon aan een stevige trainingsweek beginnen.” Die trainingsarbeid en de hoogtestage in Kenia leiden Kimeli naar zijn volgende grote doel: het EK in Brussel. “Ik ga in mijn carrière geen tweede kans meer krijgen om een EK veldlopen in eigen land te mogen afwerken. Ik heb al eens zilver en brons gepakt en hoop nu dus opnieuw voor het podium mee te doen. Ik heb toch eens gevloekt toen ik zag dat Jakob Ingebrigtsen weer meedoet,” lacht Kimeli, “maar ik ben wel heel blij dat hij op die manier glans geeft aan het kampioenschap.”

Jana Van Lent – Winnares lange cross vrouwen en beste belofte

“De twee grootste namen – Lisa Rooms en Chloé Herbiet – waren er vandaag niet bij, maar toch had ik dit helemaal niet verwacht. Voor mij mag de tegenstand ook altijd zo sterk mogelijk zijn. Hoewel ik al lang alleen op kop liep, begon het mij pas in de laatste honderd meter te dagen dat ik hier ging winnen. Normaal ligt de modder van Roeselare mij niet heel goed, maar vandaag was het op het vernieuwde parcours verrassend droog. Ik hoop mij bij de beloften te plaatsen voor het EK. Vorig jaar ging ik om ervaring op te doen en werd ik 41ste, nu wil ik zo hoog mogelijk eindigen. Op het BK wordt podium halen moeilijk, maar ik ga natuurlijk mijn best doen.”

Foto: Peter Wagemans

Lotte Scheldeman – Winnares korte cross vrouwen

“Doordat het parcours veranderd is, kon je de tegenstand gemakkelijker in de gaten houden dan vroeger. Mariska Parewyck had al een stevige voorsprong toen ik haar in een ooghoek zag vallen. Ik maakte me toch wat zorgen toen bleek dat ze er nog steeds lag op het moment dat wij passeerden.” Het zou om een suikerdip gegaan zijn waardoor Parewyck even het bewustzijn verloor. Enkele minuten later was ze alweer bij haar positieven. “Ik had niet meteen door dat we daardoor aan de kop van de wedstrijd terecht waren gekomen. Lana Ryckaert is op en naast de piste mijn beste vriendin. Zij vertelde me dat we met twee weg waren en dat gaf vleugels. Voor mij maakte het niet uit wie van ons zou winnen, maar ik heb gewoon het beste van mezelf gegeven. Ik had op het einde nog iets over en dat kon ik op de laatste rechte stukken voor de finish goed uitspelen. Ondertussen werk ik meer dan voltijds en train ik alleen nog maar ’s avonds. Ik twijfelde of ik dit seizoen nog zou meelopen, maar zolang ik kan meespelen met mijn zes uren training per week blijf ik dat doen. Veldlopen en atletiek zijn veel te leuk om de rug toe te keren.”

Foto: Peter Wagemans

Ruben Verheyden – Winnaar korte cross mannen

“De opdracht was voor mij om rustig te beginnen en niet te veel energie te verspillen in de start. Na één rondje zat alles dus nog dicht bijeen. Toch merkte ik meteen dat het cruciaal was om als eerste de bochten in te gaan. Het was er vaak glibberig waardoor er na de bocht telkens gaten vielen. Als je zelf op dat moment kan versnellen, breekt het een paar posities verder. Het nieuwe parcours is veel leuker voor de atleten. In plaats van de rechte stukken zijn er nu heel wat bochtjes en dat maakt het een selectieve omloop waar je verschillen kan maken. We staan voor het belangrijkste EK in jaren en dat voel je aan het niveau. Maxime Delvoie en Ward Leunckens zaten vandaag dichtbij. Op het BK zullen Pieter Sisk en Ismael Debjani er waarschijnlijk nog bijkomen. Dan kan je echt spreken over een waardevolle titelstrijd. Behalve mijzelf, heb ik geen voorkeur voor wie de selectie haalt. We gaan een mooi Belgisch team kunnen sturen dat mee zal doen. Op training zijn we nu al bezig met de zomer. Tussen de wedstrijdweken doe ik heel veel kilometers en weinig specifiek werk om een brede basis te bouwen. De crossen zijn leuk om het stramien te doorbreken.”

Foto: Peter Wagemans

Juliette Thomas – 2e lange cross vrouwen

“Ik ben niet helemaal tevreden want de eerste plaats was vandaag speelbaar. Ik had geen goed gevoel en kreeg na drie ronden wat ademhalingsproblemen. Vanaf dat moment was finishen het enige doel. Het nieuwe parcours is, mede dankzij het weer, minder modderig en er zitten meer bochten in. De twee heuveltjes zijn ook niet gemakkelijk. Ik denk dat ik een goede kans maak om mij voor het EK te plaatsen in Hulshout. Ook voor het eindklassement kan ik door overal deel te nemen misschien wel meespelen.”

Guillaume Grimard – 3e lange cross mannen

“Ik denk dat er iets meer in zat dan een derde plaats, maar niet in deze trage wedstrijd. Kimeli en Hendrix komen uit Kenia dus ik wilde niet te hard van stapel lopen. Uiteindelijk was het close, dus had ik een wat hoger tempo kunnen opleggen. In de tweede ronde heb ik de koers opengetrokken waarna er een man of zeven overbleef. Het is ergens natuurlijk ook logisch dat een grote groep kon volgen. We zitten met veel kwaliteit in de breedte en behalve John Heymans en Michael Somers waren alle favorieten voor de EK-selectie hier aanwezig. Ik zie het echt wel zitten om die te halen. Vandaag ben ik gevallen en word ik toch nog derde, terwijl er normaal geen drie snellere mannen meer gaan bijkomen voor Hulshout. Het gevoel zit heel goed en ik loop heel veel kilometers op training. Ik heb er vertrouwen in.”

Foto: Peter Wagemans

Camille Laus – 24e korte cross vrouwen

Een opvallende deelneemster op de korte cross was Camille Laus. De 400m- en 800m-loopster stond voor het eerst aan de start van een veldloop. “Het is iets helemaal anders dan wat ik gewoon ben. Ik beloof zeker niet dat ik hier snel opnieuw zal staan, maar het was leuk om eens van iets anders dan de piste te proeven. Als ik terugkeer, zal het met een betere voorbereiding zijn. Ik ben nog maar net heropgestart dus mijn uithouding is nog niet top. In het begin van de wedstrijd heb ik even geprobeerd om een goede plaats in te nemen, maar al snel ben ik op zoek gegaan naar een ritme dat ik kon volhouden. Als pisteloper doe ik veel vanuit de voeten en in het veldlopen bekoop ik dat. Je hebt in de modder natuurlijk niet dezelfde voeling met het oppervlak. Sinds ik de halve fond loop, volg ik het afstandslopen veel meer. Het gaat er enorm hard aan toe en dat heb ik vandaag aan den lijve mogen ondervinden. Ik vertrek nu op stage naar Potchefstroom waar ik met twee verschillende groepen kan meetrainen: een groep sprinters en een groep 800m-lopers. Zo combineer ik mijn twee specialisaties op een ideale manier. Het zal belangrijk zijn om vroeg op het seizoen top te zijn voor de World Relays in de Bahama’s waar we ons voor de Spelen moeten plaatsen.”

Foto: Peter Wagemans