Deze zaterdagavond vindt het gala van de Gouden Spike plaats. Een eenmalig moment in het jaar om onze Belgische topatleten in de bloemetjes te zetten en te bedanken voor hun uitstekende prestaties. Heel wat van die toppers zullen echter niet afzakken naar Sint-Truiden en dat heeft alles te maken met de veldloop van Roeselare de dag erna.

Alle genomineerden voor de Gouden Spike, alsook de genomineerden voor belofte en ploeg van het jaar zijn uitgenodigd voor een ceremoniële uitreiking en een diner. Op die lijst staan echter heel wat afwezigen, voornamelijk veldlopers. De dag nadien staat dan ook de belangrijke CrossCup in Roeselare gepland, waar de atleten zullen strijden voor een EK-ticket.

Bashir Abdi, Simon Debognies, Louise Carton en Renée Eykens (die zowel genomineerd is voor belofte van het jaar als voor de Gouden Spike bij de vrouwen) zullen allen niet kunnen genieten van een avondje glitter and glamour. In de plaats daarvan gaan ze voluit voor een ijzersterke prestatie in Roeselare. Ook Pieter-Jan Hannes zal afwezig zijn, want hij loopt zondag de Warandeloop in Tilburg.

Louise Carton is na Nafi Thiam een favoriete voor de Gouden Spike en liet haar ongenoegen blijken op de site van Atletiek Vlaanderen: “Gezien de verre verplaatsing naar Sint-Truiden kan ik niet anders dan forfait te geven voor de feestavond. Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom de Gouden Spike niet op een andere datum kan plaatsvinden. Ik vind het echt wel jammer dat de schaarse keer dat je in België als atlete voluit in de kijker kan staan, me nu ontnomen is.”

Uiteraard zullen er een pak atleten wél aanwezig zijn. Morgenavond zullen we dan ook weten wie met de Gouden Spikes aan de haal gaat.