Tijdens de eerste lange cross van het Energyvision CrossCup-seizoen heeft belofte Jana Van Lent haar eerste overwinning bij de senioren gegrepen. Haar dichtste belaagster was de één jaar oudere Juliette Thomas. Sofie Van Accom liet zich tussen al het jonge geweld niet kennen en liep naar een mooie podiumplaats. Op de korte cross werd Mariska Parewyck door een valpartij voorin weggeslagen. Zo kon Lotte Scheldeman de armen in de lucht gooien. De twee winnaressen van vandaag nemen de leiding in hun Energyvision CrossCup-klassement over.

Geen Lisa Rooms of Chloé Herbiet in Roeselare. Allebei waren ze deze week op stage vertrokken waardoor er kansen lagen voor dames die normaal een podiumplek ambiëren. Juliette Thomas kreeg onder meer concurrentie van Sofie Van Accom, Victoria WarpyJana Van Lent en thuisloopster Julie Voet. Het was meteen ook een groep met voornoemde dames die zich kon afscheiden. Na één ronde kwamen ze nog met z’n vijven door, maar voor Van Lent en Thomas mocht het best nog wel wat sneller gaan. Ze sloegen een gat naar Van Accom, Warpy en Voet. Iets verderop genoten Imana Truyers en Hanna Vandenbussche het gezelschap van Marie Bilo, vorige week aan het feest op de relays. Bij haar debuut op de lange cross werd zij uiteindelijk tiende. Belgisch beloftenkampioene Van Lent had halfweg koers nog heel wat energie in de benen en slaagde er na enkele pogingen in om Thomas definitief af te schudden. Van Lents voorsprong groeide van vijf naar vijftien seconden terwijl ze met metier naar de overwinning soleerde. Twee voor de prijs van één, want ook de leidersplaats in het algemeen klassement is haar deel. Van Accom toonde zich sterk tijdens de laatste ronde, maar kwam enkele seconden te laat om Thomas nog bij te benen. Warpy kon Voet afhouden voor de vierde plaats. Wielrenster en ex-veldloopster Julie Van De Velde werd twaalfde.

Foto: Peter Wagemans

Op de korte cross leek Mariska Parewyck op weg naar een makkelijke zege. De atlete van Eendracht Aalst had een mooie voorsprong uitgebouwd, maar kwam ten val en bleef liggen. Zo kwamen Lotte Scheldeman en Lana Ryckaert plots aan de kop van de wedstrijd terecht. Het was uiteindelijk Scheldeman die zich de snelste toonde in het slot en zo de eerste leiderstrui mocht aantrekken. Maaike Vander Cruyssen werd derde. 800m-loopster en Belgian Cheetah Camille Laus kwam als 24ste over de meet.