Over twee dagen is het zover, dan strijkt de IAAF Diamond League neer in het Koning Boudewijnstadion. Heel wat wereldtoppers zullen op de afspraak zijn, en voor veel Belgen is dit een kans om zich te meten met de grootsten. Maar welke Belgen zullen er nu allemaal aan de start verschijnen, en waar mogen we ze verwachten? We maakten voor u een korte voorbeschouwing wat de Belgische deelnemers betreft.

Atlete van Atletiek Vlaanderen Jolien Boumkwo mag donderdag de spits al afbijten. Zij zal uitzonderlijk op de Grote Markt presteren. In het kogelstoten zal ze proberen om de kloof tussen haar en tweevoudig olympisch kampioene Valerie Adams zo klein mogelijk te houden.

Philip Milanov - Foto: Jeroen De Meyer
Philip Milanov – Foto: Jeroen De Meyer

Dankzij Philip Milanov heeft iedereen een extra reden om vroeg genoeg naar het stadion te komen. Het discuswerpen staat reeds om tien voor zeven gepland en dat wil je zeker niet missen! Milanov won onlangs de Diamond League in Lausanne en gaat vol voor de twee op een rij in Brussel.

En daar stopt het niet voor de kampnummers. Ook Fanny Smets én Belgisch recordhoudster Chloé Henry wagen hun kans. In het polsstokspringen zullen ze alvast het publiek verwennen met waanzinnige sprongen. Bram Ghuys probeert het dan weer zonder stok, net als olympisch kampioene Nafi Thiam en Hanne Van Hessche. Zij gaan bij het hoogspringen op zoek naar een persoonlijk record.

Op de loopnummers hebben we Anne Zagré op de 100 meter horden en Axelle Dauwens op de 400 meter horden. Beiden hebben begin deze week nog een duel betwist op 200 meter horden rechtdoor, maar mogen nu elk op hun eigen favoriete discipline van start gaan. Hopelijk kunnen ze in het zog van de wereldtoppers naar een nieuwe persoonlijke beste snellen.

Pieter-Jan Hannes - Foto: Jasper Jacobs
Pieter-Jan Hannes – Foto: Jasper Jacobs

Er staat een hele reeks Kenianen ingeschreven op de 1500m, maar gelukkig vinden we er ook Pieter-Jan Hannes en Ismael Debjani terug. Zij krijgen in een zeer sterk deelnemersveld de opdracht om zo lang mogelijk mee te gaan. Wie weet tot welke snelle chrono dit kan leiden?

Veel volk van de Belgian Tornados in het Koning Boudewijnstadion. Robin Vanderbemden probeert het op de halve baanronde en zal zijn tenen moeten uitkuisen tegen enorm snelle mannen. Jonathan, Kevin en Dylan Borlée, samen met Julien Watrin, lopen de 400m. Zij gaan als allerlaatsten van start op de Memorial Van Damme.

Het programma van de 40ste Memorial Van Damme vindt u hier terug. De voorbeschouwing van de internationale toppers verschijnt morgen op onze site.