Eerst wel, dan weer niet, en uiteindelijk toch wel. De deelname van Ismael Debjani aan de Memorial Van Damme hing blijkbaar aan een zijden draadje. Vrijdag staat de atleet van CABW gewoon aan de start op de 1500m: “Met wereldtoppers als Kiprop, Makhloufi en Iguider, dat is een overwinning op zich.”

Dag Ismael, dit jaar heb je uw records op de 800m en 1500m scherper gesteld. Jammer genoeg volstond dit net niet voor de Olympische Spelen (Debjani liep de OS-limiet vijf dagen na de uiterste kwalificatiedatum). Een grote ontgoocheling?

“Mijn doel dit jaar was om 3’36” te lopen op de 1500m. Ik wist dat Rio halen heel moeilijk zou zijn door de slechte kalender met de Europese kampioenschappen ertussenin. Je suis un peu déçu, maar dat is niet erg. Ik zal klaar zijn voor Tokyo in 2020. Ik moet nog progressie maken aangezien dit pas mijn eerste jaar is op de 1500m.”

Ismael Debjani op het EK in Amsterdam. - Foto: Jeroen De Meyer
Ismael Debjani op het EK in Amsterdam. – Foto: Jeroen De Meyer

Op het EK in Amsterdam heb je de 1500m gelopen. In de finale werd je knap 11de. Wat heb je meegenomen voor de volgende internationale kampioenschappen?

“Het was mijn eerste internationale ervaring. Na mijn prestatie in de reeksen was ik zeer tevreden. Die nacht kon ik ook niet goed slapen. Het feit dat ik de finale mocht lopen op een EK was echt een droom die uitkwam. Ik kwam dus mentaal moe aan de start. Maar ik heb veel aan ervaring gewonnen. De zeer trage wedstrijd in de finale, 45’ op voorhand in de oproepkamer zijn, dat was allemaal nieuw voor mij.”

De Memorial Van Damme dan. In de eerste plaats leek het niet dat je ging mogen deelnemen, maar even later verspreidde het nieuws zich toch van startrecht op de 1500m.

“Mijn deelname aan de Memorial Van Damme was helemaal verstoord. Eerst werd er gezegd dat ik in de eerste reeks zou mogen lopen, daarna werd het de B-reeks. Aangezien die even later werd geannuleerd had ik blijkbaar geen plaats meer. Gelukkig zijn we toch tot een overeenkomst gekomen en start ik morgen gewoon op de 1500m in de A-reeks.”

Wat verwacht je zelf van de wedstrijd?

“De Memorial zal een mooie ervaring worden voor mij. Zeker met het oog op volgend seizoen waar ik aan verschillende Diamond League-meetings hoop mee te doen. Van stress is helemaal geen sprake aangezien mijn seizoen al helemaal geslaagd is. Ik ben een outsider en de laatste op de lijst als je kijkt naar de persoonlijke records. Zo lang mogelijk volgen is dus de boodschap. Eigenlijk, starten met wereldtoppers als Kiprop, Makhloufi en Iguider, dat is een overwinning op zich.”