Tegen absolute toppers als Mutaz Barshim en Bohdan Bondarenko mag Bram Ghuys vrijdag in Brussel proberen te tonen wat hij kan. Het wordt zijn laatste hoogspringwedstrijd van het seizoen, maar ook de belangrijkste. De wedstrijd vindt tegelijk plaats met die bij de vrouwen, en door de aanwezigheid van Nafi Thiam zal het Koning Boudewijnstadion ongetwijfeld kolken. De wedstrijd bij de mannen begint op 2m20, dus Ghuys zal direct bij de pinken moeten zijn.

Je sprak al op het BK met veel verlangen over de Memorial. Waarom kijk je er zo naar uit?

“Het is de allergrootste wedstrijd in België en buiten de internationale kampioenschappen ook het hoogte niveau van wedstrijden dat er is. Als kind ben ik maar één keer zelf gaan kijken, maar heb altijd live op tv gevolgd. Sinds dan droom ik er al van om zelf tussen al die ‘grote mannen’ te staan.”

Wordt het je eerste deelname?

“Het is inderdaad mijn eerste deelname. Twee jaar geleden was de eerste keer dat de gedachte om deel te kunnen bij me opkwam, maar met mijn PR van 2m22 en beginhoogte van 2m20 was het destijds misschien nog iets te vroeg. Nu is die 2m20 een hoogte die ik regelmatig haal, en voel ik me absoluut klaar om mijn mannetje te staan.”

Ga je vooral om te genieten of om te presteren? Wanneer is jouw avond geslaagd?

“Ik sta niet aan de start om enkel op te kijken naar de grote namen. Ik heb sinds de gemiste kampioenschappen mijn doel van het seizoen verplaatst naar de Memorial en dan ook volledig hier naartoe geleefd. Ik ga voluit voor een verbetering van mijn PR, wat me dan een tweede plaats op de Belgische allertijdenlijst zou opleveren. Als ik daarmee dan nog een paar mannen achter mij zou kunnen houden, wordt het er natuurlijk alleen maar beter op.”

Een klein gokje: hoe hoog springt de winnaar vrijdag?

“Het zal waarschijnlijk niet zo hoog gaan als twee jaar geleden, toen het wereldrecord er bijna aan ging, maar ik gok dat er toch 2m35 zal gesprongen worden. Al weet ik de lathoogtes nog niet, dus dat kan ook 2m34 of 2m36 zijn.”

Zijn er nog andere disciplines of grote namen waar je naar uitkijkt?

“Tijdens onze opwarming zal het discuswerpen bezig zijn, en dat is voor ons in België de laatste jaren altijd leuk. Het wordt kijken of Philip zijn stunt van Lausanne kan overdoen. Verder gaat het hoogspringen vrouwen gelijktijdig door met onze wedstrijd. Dat is ook iets waar ik graag naar kijk. Elke finale van de Diamond Race is interessant om te zien!”