De reeksen van de 4x100m zorgden meteen al voor enkele verrassende uitslagen. Bij de vrouwen zien we Dafne Schippers niet meer terug, bij de mannen wordt het in de finale uitkijken naar de Japanners en de Chinezen die beiden een nationaal record hebben neergezet. Jamaica, zonder Usain Bolt, kon voorlopig niet overtuigen.

Het zijn voorlopig niet de Olympische Spelen van Dafne Schippers. Eerder werd ze al vijfde op de 100m, en behaalde ze het zilver op de 200m. Nu vertrok ze veel te vroeg in haar baan waardoor ze bijna stilstond om de stok aan te nemen van Jamile Samuel. Die laatste werd dan ook nog eens gehinderd door de Ghanese Owusu-Agyapong. Nederland, met Schippers als tweede loopster, moest daarna alle zeilen bijzetten. Van Schagen en Sedney haalden alles uit de kast, maar tevergeefs. Het werd een zesde plaats voor onze noorderburen en dat is niet voldoende voor een plek in de finale.

Ook in de tweede reeks liep het één en ander fout. Deze keer waren de Verenigde Staten het kind van de rekening. De wissel tussen Allyson Felix en English Gardner liep volledig verkeerd. Felix kwam met de stok niet tot aan de hand van Gardner, waarna ze de stok in de hand probeerde te werpen. Het haalde jammer genoeg niets uit. Achteraf bleek dat de Braziliaanse Krasucki Felix hinderde bij de wissel. Zodoende krijgen de Amerikaanse vrouwen later toch nog een poging om zich bij de finalisten te voegen. Ze moeten vandaag om 12u ’s nachts tijd lopen tegen de klok.

Bij de mannen vielen vooral de sterke prestaties van China en Japan op. Beiden gaan door naar de finale in een nieuw nationaal record. Japan deed dat zelfs met reekswinst en hielden zowaar Jamaica, zonder Usain Bolt, achter zich. Deze laatste zijn dus nog lang niet zeker van de olympische titel want ook Canada, China en de V.S. liepen sneller in de reeksen. De finale van de 4x100m staat gepland op vrijdagnacht omstreeks kwart na drie.

De resultaten van de reeksen 4x100m kan u hier bekijken.