Cédric Van Branteghem volgde een deel van de Spelen ter plaatse in Rio, maar keek de laatste dagen van thuis uit met even grote belangstelling naar zijn ex-collega’s van de 4×400 meter. Hij was in de nadagen van zijn carrière zelf nog kapitein van de estafetteploeg, en werd met de toen piepjonge tweeling Borlée en Arnaud Ghislain vijfde op de Spelen in Peking. Als assistent-directeur van de Memorial Van Damme keek hij ook al met plezier naar atleten die binnen minder dan drie weken op de Heizel in actie zullen komen.

Hoe schat jij de prestatie van de jongens van de 4x400m in?

“Héél hoog natuurlijk. Het was een absolute wereldprestatie. Die vierde plaats in natuurlijk zonde, maar de geweldige chrono is een mooie bekroning van een fantastisch project dat nu al een hele tijd met succes draait. Bij het missen van de medaille is er de vier lopers weinig te verwijten. Het zat hem in de details: soms moesten ze bij de wissels iets teveel rondom. Ik had op voorhand in Knack gezegd dat ze vijfde of zesde zouden worden, maar vooral de tijd heeft mij echt verrast.”

Hoe komt het dat vooral Kevin en Jonathan zichzelf in de aflossing overtreffen?

“Het is een andere manier van lopen. Ze zijn wel de vaandeldragers van de ploeg, maar ze staan er niet alleen voor. Het is veel ongedwongener lopen. Ook ik liep eens heel goed in de 4×400 terwijl ik door blessures al een jaar geen 400 meter meer had gelopen. Er is meer fun, en door de vliegende start zit je al meteen in een beter ritme. Kevin moest ook serieus jagen. Dan is het niet nadenken en gewoon vol gaan, en dat geeft extra kracht. Dan lopen ze echt op het maximum van hun kunnen, terwijl er individueel blijkbaar toch mentale belemmeringen zijn door onder meer stress.”

Naar welke nummers is het straks op de Memorial eigenlijk vooral uitkijken?

” Het hoogspringen met Nafi Thiam wordt één van de absolute hoogtepunten. Het publiek kan te volle van haar genieten, en er zal een mooi veld worden aangetrokken. Ook de volledige ploeg van de 4×400 meter komt in de 400 meter aan de start. Hopelijk kunnen ze zich voor eigen volk nog één keer opladen en tonen wat ze ook in de aflossing toonden. Ik kijk ook heel erg uit naar Dafne Schippers, want zij is in de 100 meter op revanche uit. Het is de finale van de Diamond League, dus het wordt een straf duel van een topveld. De Belgen zullen ofwel nog een laatste keer kunnen ‘shinen’, ofwel revanche nemen. Dan denk ik aan Axelle Dauwens, Pieter-Jan Hannes en Philip Milanov. Ook het kogelstoten moet ik toch vermelden: op donderdagavond op de Grote Markt komt het volledige olympische podium net als Jolien Boumkwo in actie.”