Louise Carton heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 5000 meter van aanstaande vrijdag. De amper 22-jarige Carton kwam in de eerste van twee reeksen in actie en wist dat een finaleplaats moeilijk zou worden omdat ze pas de op twee na traagste seizoenstijd op haar naam had staan. Uiteindelijk finishte de Oostendse als elfde in 15’34″39. De eerste vijf atleten van elke reeks en de vijf snelste verliezers mogen naar de finale.

Enkel de Japanse Miyuki Uehara leek zin te hebben om er een snelle wedstrijd van te maken. Zij nam ronde per ronde meer voorsprong terwijl achter haar het peloton met Louise Carton voor een eerder rustig tempo koos. Iets voor halfweg koers begon de voorsprong van de Japanse te slinken door een tempoversnelling van het Afrikaanse geweld. Louise Carton haakte haar wagonnetje achteraan aan en probeerde zo economisch mogelijk te volgen. Met nog iets meer dan een kilometer werd de Japanse dan bijgehaald door de Kenianen en moest Carton stilaan enkele tientallen meter prijsgeven. Ze hield wel een constant tempo aan en vocht voor wat ze waard was. Met 15’34″39 blijft ze twaalf seconden boven haar persoonlijk record maar dat was gezien de trage aanvangsfase niet mogelijk. De Keniaanse Hellen Onsando Obiri won de reeks van Carton in 15’19″38.