Nick Van Peborgh zal donderdagnamiddag officieel als winnaar van de Antwerp Ten Miles erkend worden. De atleet uit Ekeren werd in april nog tweede in Antwerpen na Mohammed Berok, die eerder positief testte op doping.

“We wilden allereerst een officiële bevestiging van de schorsing van Mohammed Berok”, klonk het bij organisator Golazo. “We zijn blij voor Nick, maar vinden het jammer voor hem dat hem de eer niet de dag zelf te beurt viel.”

“Rook al onraad tijdens de wedstrijd”

Ook Van Peborgh is blij dat hij zijn vijfde overwinning op zak heeft. “Het is fijn dat de media en de organisatie de moeite doen om hierop verder te gaan. Het gaat niet alleen over mij, maar ook over heel wat andere atleten”, vertelt hij. “Maar het is natuurlijk ook dubbel. Ik heb niet al vierend door het lint kunnen lopen aan de finish en dat vind ik enorm spijtig.”

De 32-jarige atleet rook zelfs al onraad tijdens de wedstrijd. “Mijn reacties na de aankomst waren voor velen wat vreemd. Ik was gefrustreerd omdat ik voelde dat er iets aan de hand was, maar ik was gewoon de minst geplaatste persoon om op dat moment daarover iets te zeggen.”

Mohamed Berok met Nick Van Peborgh achter hem tijdens de Ten Miles in Antwerpen. - Foto: Peter Wagemnas
Mohamed Berok met Nick Van Peborgh achter hem tijdens de Ten Miles in Antwerpen. – Foto: Peter Wagemans

“Na drie kilometer had ik al het gevoel dat hij me met gemak naar huis zou lopen. Volgens mij heeft hij zich echt moeten inhouden om me niet te vernederen. Ik ben al veel geklopt in mijn carrière door sterke atleten, maar nog nooit op deze manier.”

En of hij nu kwaad is op Berok, die positief testte op CERA onder een andere naam? “Na de wedstrijd was ik kwaad, nu niet meer. Voor de volgende editie wil ik wel dopingcontrole na de finish en dan zal ik weer strijden voor de overwinning.”

Ook Mats Lunders krijgt eerherstel. Hij finishte tweede op de Knokke 10K na Berok.